Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kratka zgodovina skoraj vsega

Bill Bryson
Kratka zgodovina skoraj vsega
32,99 € 32,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,99 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Esenca
Leto izdaje 2020
ISBN 978-86-11-17127-2
Naslov izvirnika A Short History of Nearly Everything
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Mirjam Galičič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15,5 cm
750 g
478 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ponatis!

Knjiga Kratka zgodovina skoraj vsega nas popelje iz prvobitnega niča do današnjega časa, prav do tega trenutka. Avtor Bill Bryson o tej knjigi pravi, da »govori o življenju, vesolju in sploh vsem, od Velikega poka do izvora Homo sapiensa. To je knjiga o tem, kako se je zgodilo, zlasti pa o tem, kako smo prišli od tam, ko ni bilo ničesar, do tod, da se je to nekaj spremenilo v nas, in o vsem, kar se je zgodilo medtem, vmes in od takrat.« Kar sledi tej zamisli, je povzetek najzanimivejših trenutkov iz sveta znanosti, od kozmologije, astronomije, paleontologije, geologije, kemije, fizike...

Bryson s posebnim zanosom omenja nekatera najnovejša odkritja in zamisli, ki so prišla na plano šele pred kratkim; avtor jih servira še tople, sveže in v omaki svojega značilnega humorja. Prav zaradi tega ga morda jemljejo nekoliko preveč lahkotno in neresno; vseeno pa je pisec s pronicljivim vpogledom in objektivno držo. V novi luči nam kaže osupljiva dejstva, ki bi jih sicer utegnili jemati preveč samoumevno in suhoparno vsakdanje.

***

Zanimivosti:

Najboljša poljudnoznanstvena knjiga
Leta 2004 je Kratka zgodovina skoraj vsega prejela nagrado avensis za najboljše poljudnoznanstveno pisanje.

Svetovni popotnik
Bill Bryson je večino svojega življenja preživel na poteh med ZDA, Anglijo in Afriko. Do Kratke zgodovine si je kruh služil s pisanjem potopisov za The Guardian, The Times in podobne časopisne "institucije".

Recenzija Bukla

Naravoslovje je nekaj, kar se za večino ljudi navadno konča, ko prenehajo guliti šolske klopi. Brez sistematično pridobljenega in vzdrževanega naravoslovnega znanja je namreč težko spremljati razvoj na teh področjih celo v splošnih revijah in časopisih. Končno pa je pred nami knjiga, ki omogoča  izvrsten vpogled v stanje na področju znanosti, pa tudi v njeno zgodovino. Nekakšen potopis po znanosti, torej.
Bill Bryson je priljubljen pisec potopisov in del s področij poljudne znanosti. Njegov prvenec iz leta 1990 The Lost Continent je duhovit potopis s potovanja z materinim chevroletom skozi obrobna ameriška mesteca, kasneje pa je napisal še vrsto uspešnic. V knjigi Kratka zgodovina skoraj vsega nas popelje od začetka vesolja do današnjega časa. V njej govori o življenju, vesolju in sploh vsem, od Velikega poka do izvora Homo sapiensa. To je knjiga o tem, \"kako se je vse zgodilo, zlasti pa o tem, kako smo prišli od tam, ko ni bilo ničesar, do tod, da se je to nekaj spremenilo v nas, in o vsem, kar se je zgodilo medtem, vmes in od takrat\", kot piše v enih od recenzij. Kar sledi tej zamisli, je povzetek najzanimivejših trenutkov iz sveta znanosti. Bryson je pisec s pronicljivim vpogledom in objektivno držo. V novi luči nam kaže osupljiva dejstva, ki bi jih sicer utegnili jemati preveč samoumevno in suhoparno vsakdanje.
Za izziv si postavi stvari, ki bi povprečnega bralca sicer zdolgočasile ali jih pri najboljši volji ne bi razumel - denimo geologijo, kemijo ali fiziko subatomskih delcev -, in jih naredi razburljive, zanimive, doumljive in skrajno zabavne. Ne gre toliko za to, kaj vemo o nečem, temveč bolj za to, kako vemo, kar vemo. Na svojih potovanjih skozi čas in prostor srečuje živopisno zbirko osupljivo čudaških, tekmovalnih, obsedenih in genialnih znanstvenikov, ki so do najpomembnejših spoznanj v zgodovini pogosto prišli na sila nenavadne načine. Knjiga je nabita z dogajanjem in razlago razvoja posameznih znanstvenih misli, hkrati pa obogatena z metaforami vseh vrst, ki nam nepredstavljivo velike (vesolje) ali pa majhne (atomski in subatomski nivo) stvari predstavi v človeških merah, v katerih šele vse skupaj dobi prav nadrealističen pomen. Kratka zgodovina skoraj vsega je pravi biser predstavitve različnih naravoslovnih dejstev in pojavov, hkrati pa prva knjiga iz nove zbirke Esenca, s katero bo Mladinska knjiga predstavljala popularno znanost. Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjigi Odiseja človeštva in Naša zadnja ura.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...