Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zdravnik in duša

Osnove logoterapije in bivanjske analize; Deset tez o osebi
Viktor E. Frankl
Zdravnik in duša
26,50 € 26,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,80 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-228-3
Naslov izvirnika Ärztliche Seelsorge
Prevod Tadeja Petrovčič Jerina, Jože Stabej
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
490 g
392 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > medicina
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

O knjigi

Franklova prva knjiga je temeljno delo za razumevanje njegove logoterapije – bivanjske analize, poznane tudi kot tretja dunajska psihoterapevtska šola. Napisana kot strokovno delo za »rehumanizacijo medicine« je dobrodošla pomoč za vse, ki delajo z ljudmi in za ljudi.

»Knjiga ostaja zanimiva tudi za mladi rod psihiatrov, psihologov, psihoterapevtov in za vsakogar, ki ima oči odprte za nepravoverne poglede. To je kaj lahko posledica dejstva, da sta izhodišče in predmet, ki ga obravnava delo Zdravnik in duša, še vedno aktualna – še vedno, če ne že spet. Izhodišče sta bila vsesplošen dvom o smislu življenja in občutek nesmisla, ki se tako močno širi. Predmet pa je boj proti psihologizmu, patologizmu in redukcionizmu, torej proti temu, da bi občutek nesmisla razlagali samo kot izraz podzavestne psihodinamike ali le kot simptom nevroze – ne glede na to, kako kdaj po vsakokratni indoktrinirani ideologiji ›razkrinkavajo‹ pojav prikrajšanosti za smisel. Želel sem razkrinkati razkrinkovalce, ta želja pa bi ravno zdaj znala biti pomembnejša kakor kdaj prej. Toda kot rečeno, naj bi bila ta knjiga ne samo še vedno, ampak tudi že spet aktualna. To naj bi veljalo vsaj za eno od poglavij, na primer tisto, ki je posvečeno ›nevrozi brezposelnosti‹, moramo pa biti veseli, če nam bo prihranjeno, da bi spet kdaj postalo pereče poglavje ›K psihologiji koncentracijskega taborišča‹.«

Recenzija Bukla

Avtor knjige, zdaj že devet let pokojni, priznani profesor nevrologije in psihiatrije na dunajski univerzi, ki je deloval in predaval na različnih koncih sveta, je svoje profesionalno življenje večinoma posvetil raziskovanju posebne terapevtske metode – logoterapije. Gre za neke vrste bivanjsko analizo, ki pa je, kot pogosto poudarja tudi avtor te knjige, mnogo več kot to. Logoterapija se namreč v prvi vrsti ukvarja z vrednostjo bivanja oziroma z voljo do smisla. Terapevt tako pri svojem delu poskuša z različnimi postopki bivanjske analize – ti so v knjigi podrobno opisani – klientu pomagati na poti do (novega) osmišljanja bivanja. Čeprav je prva žepna izdaja te knjige izšla pred natanko sedemdesetimi leti – avtor je kasnejše izdaje nenehno osveževal z aktualnimi opombami – , se zdi, kot da je v marsičem kot ustvarjena za današnji tempo življenja. Tudi osnovno sporočilo te uspešnice, prevedene v ogromno tujih jezikov – če ga malce parafraziramo – , je več kot aktualno: ne užitki in uspehi, ampak pot do njih, četudi ne vedno lahka in gladka, je tista, ki nam vliva voljo do (kakršnega koli) smisla.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...