Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Svet vrtnih živali

Ivan Esenko
Svet vrtnih živali

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-04-0578-8
Fotografije Ivan Esenko
Ilustracije Lara Mastnak

Tehnične lastnosti
trda vezava
28 x 23,5 cm
1.610 g
301 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
naravoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vrt niso samo urejene gredice, na katerih uspevajo solata, korenje in okrasne nasaditve, temveč je tudi življenjski prostor množici živalim, ki sodelujejo pri vrtnarjenju in jih zato prištevamo med pomočnike. Nekatere pa nam lahko tudi krepko kvarijo vrtnarsko veselje.
Večina ugotovitev, ki so zbrane v tej knjigi, izvira iz avtorjevega vrta, ki je zaradi bližine gozda in samega načina vrtnarjenja deležen številnih obiskovalcev iz živalskega sveta.

V knjigi je opisanih okoli 200 vrtnih obiskovalcev, tako velikih kot majhnih, kajti velikost živih bitij pri vzpostavljanju ravnovesja v okolju ni pomembna.

Recenzija Bukla

»Vrt je posebno okolje. Ob njegovi omembi najprej pomislimo na ograjen kos sveta, kjer pridelujemo zelenjavo in vrtne cvetlice, na travnato preprogo in sadna drevesa … Tu najdemo uteho po napornem delovnem dnevu in osebnih težavah, ki nas tarejo, pridelujemo zelenjavo in poslušamo ptičjo pesem … Vrt je najboljši prostor za malčke in odraščajoče otroke, kajti tu sta varnost in stik z naravo z roko v roki … Vrt je najprijaznejše okolje za starostnike …« je v uvodnem sestavku zapisal priljubljeni naravovarstveni pisec in fotograf Ivan Esenko. Več kot dobro pa se zaveda, in na to nas v tej fotografsko izjemno bogati knjigi še posebej opozarja, da je vrt tudi bivališče in življenjski prostor množice živalskih vrst, menda jih je več kot 200. Najpogosteje seveda pomislimo na tiste, ki so v zemlji ali na njej, voluharji, krti, kače, gosenice, polži …, ampak ne smemo pozabiti niti na tiste, ki vrt izkoristijo zgolj za svoj kratek postanek: zajce, ježe, netopirje in ptice. Posebej za slednje, za vse pernate obiskovalce vrtov, zna Esenko nadvse lepo poskrbeti in je za bralce v knjigi predstavil tudi več različnih tipov gnezdilnic in krmilnic, mimogrede pa zvedavega bralca pouči še o razlikah med posameznimi vrstami. Zima je pravi čas, da spoznate svoje vrtnarske pomočnike, pa tudi tiste, ki vam občasno pokvarijo veselje. Vrtnariti pomeni zdravo živeti.

Renate Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...