Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Drugačen um

Hobotnice in razvoj inteligentnega življenja
Peter Godfrey-Smith
Prelistaj
Drugačen um -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7136-00-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Other minds
Podnaslov izvirnika The Octopus and the Evolution of Intelligent Life
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Miriam Drev
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
470 g
353 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
filozofija
naravoslovje
naravoslovje > biologija
naravoslovje > znanost

Povej naprej

Založnik o knjigi

 

V knjigi Drugačen um nam Peter Godfrey-Smith, priznani avstralski profesor, zgodovinar znanosti in izurjen potapljač, predstavi drzno novo zgodbo o nastanku in razvoju življenja, ki se je večidel odvijala v oceanu.

Z raziskovanjem razvoja razuma Godfrey-Smith pokaže, kako so neorganizirane skupine celic, ki so nastale v morju, začele živeti skupaj in počasi razvile sposobnosti čutenja, odzivanja in sporazumevanja. Ko so se ti primitivni organizmi vse bolj povezovali z drugimi, so postajali kompleksnejši. Razvili so se prvi živčni sistemi, najverjetneje pri daljnih sorodnikih meduz, kasneje pa so glavonožci, ki so bili sprva neopazni mehkužci, zapustili svoje lupine in se vzdignili visoko nad oceansko dno, kjer so iskali plen ter pridobili višjo inteligenco, s katero jim je to uspevalo bolje. Na drugi neodvisni poti so sesalci in ptice kasneje začeli svoje evolucijsko potovanje.  

Čeprav imamo sesalce in ptice za najpametnejša bitja na našem planetu, je v zadnjem času postalo jasno, da visoko inteligenco izkazuje tudi zelo oddaljena veja v živalskem kraljestvu: to so glavonožci, ki jih sestavljajo lignji, sipe in (na njenem vrhu) hobotnice. Že nekaj časa je namreč znano, da hobotnice v ujetništvu lahko prepoznajo svoje človeške varuh(inj)e, se premikajo med sosednjimi akvariji za hrano, ugašajo žarnice z brizgi vode, mašijo odtoke in izvajajo drzne pobege.

Kako je prišlo do tega, da so se bitja s takimi sposobnostmi razvila skozi evolucijsko poreklo, ki je tako drugačno od našega? Kakšen pomen ima dejstvo, da se je v procesu evolucije razum razvil vsaj dvakrat? Hobotnice so s svojo unikatno posebnostjo najbrž najbližje srečanju z inteligent­nimi bitji iz vesolja – kaj se lahko naučimo iz tega?


Kako inteligentne so hobotnice? S pomočjo najnovejših znanstvenih raziskav in lastnih potapljaških pustolovščin nam Godfrey-Smith odkrije veliko skrivnosti, ki obdajajo ta živalski red. Kako so lahko hobotnice, ki so v splošnem zelo samotna bitja z zelo malo socialnega življenja, postale tako pametne? Kako je imeti osem lovk, tako na gosto premreženih z nevroni, da lahko vsaka lovka praktično »razmišlja sama zase«? Kaj se zgodi, ko nekatere od hobotnic zapustijo svoj samotarski način življenja in se začnejo zbirati v skupine, kot se dogaja na nekaterih lokacijah ob avstralski obali?

Z raziskovanjem razvoja življenja vse od njegovega začetka in primerjanja človeka z njegovim izjemnim živalskim sorodnikom Godfrey-Smith posveti z novo lučjo na hobotničin um – s tem pa tudi na nas same.


»Avstralski raziskovalec Peter Godfrey-Smith uporabi hobotnice kot vstopna vrata v raziskovanje zavesti, drugačne od človekove, to pa naredi z veliko občutljivostjo in prvovrstnim znanjem.«
– Frans de Waal, avtor knjige Bonobo in ateist

O AVTORJU

Peter Godfrey-Smith (1965) je profesor zgodovine in filozofije znanosti na Univerzi v Sydneyju. Osrčje njegovega raziskovalnega interesa je filozofija biologije in filozofija razuma, ukvarja pa se tudi s splošno filozofijo znanosti. Je izkušen potapljač in stras­ten raziskovalec morskega življenja ter je o svojih dognanjih do zdaj napisal že nekaj strokovnih monografij. S knjigo Drugačen um se je predstavil širšemu bralstvu po vsem svetu, saj so hobot­nice in nastanek inteligentnega življenja tema, ki zanima vse več bralcev. Ta knjiga je del načrtovane trilogije, s katero Godfrey-Smith razis­kuje nastanek in razvoj življenja in zavesti.

 

 

 

 

 

 

odlomek

Um se je razvil v morju. Ta razvoj je omogočila voda. Vse prvotne stopnje so se dogajale v vodi: izvor življenja, rojstvo živali, evolucija živčnih sistemov in možganov ter nastanek vsestranskih teles, zaradi katerih je vredno imeti možgane.
– iz knjige

Recenzija Bukla

Čeprav imamo sesalce in ptice za najpametnejša bitja na našem planetu, je v zadnjem času postalo jasno, da visoko inteligenco izkazuje tudi zelo oddaljena veja v živalskem kraljestvu: to so glavonožci, ki jih sestavljajo lignji, sipe in (na njenem vrhu) hobotnice. Že nekaj časa je namreč znano, da hobotnice v ujetništvu lahko prepoznajo svoje človeške varuh(inj)e, se premikajo med sosednjimi akvariji za hrano, ugašajo žarnice z brizgi vode, mašijo odtoke in izvajajo drzne pobege. »Um se je razvil v morju. Ta razvoj je omogočila voda. Vse prvotne stop­nje so se dogajale v vodi: izvor življenja, rojstvo živali, evolucija živčnih sistemov in možganov ter nastanek vsestranskih teles, zaradi katerih je vredno imeti možgane,« v svoji knjigi Drugačen um, ki prepiha naše antropocentrične možgane, zapiše Peter Godfrey-Smith (1965), priznani avstralski profesor, zgodovinar znanosti in izurjen potapljač. Z raziskovanjem razvoja razuma Godfrey-Smith pokaže, kako so neorganizirane skupine celic, ki so nastale v morju, začele živeti skupaj in počasi razvile sposobnosti čutenja, odzivanja in sporazumevanja. Ko so se ti primitivni organizmi vse bolj povezovali z drugimi, so postajali kompleksnejši. Razvili so se prvi živčni sistemi, najverjet­neje pri daljnih sorodnikih meduz, kasneje pa so glavonožci, ki so bili sprva neopazni mehkužci, zapustili svoje lupine in se vzdignili visoko nad oceansko dno, kjer so iskali plen ter pridobili višjo inteligenco, s katero jim je to uspevalo bolje. Na drugi neodvisni poti so sesalci in ptice kas­neje začeli svoje evolucijsko potovanje. Kot pokaže ­Godrey-Smith v svoji knjigi, hibridu med znanstveno raziskavo o življenju glavonožcev in razvoju živčnega sistema ter širokopoteznim razmišljanjem o filozofiji življenja, so se v procesu evolucije vsaj do neke mere inteligentna bitja razvila (vsaj) dvakrat. Kako je prišlo do tega, da so se bitja s takimi sposobnostmi razvila skozi evolucijsko poreklo, ki je tako drugačno od našega? S pomočjo najnovejših znanstvenih raziskav in lastnih potap­ljaških pustolovščin nam Godfrey-Smith odkrije veliko skrivnosti, ki obdajajo ta živalski red, za katerega je značilno samotarsko življenje in tako gosta premreženost lovk z nevroni, da lahko vsaka »razmišlja sama zase«(!?). Z raziskovanjem razvoja življenja vse od njegovega začetka in primerjanja človeka z njegovim izjemnim živalskim sorodnikom Godfrey-Smith na hobotničin um posveti z novo lučjo – s tem pa tudi na nas same.

Samo Rugelj, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...