Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Walden

Življenje v gozdu
Henry David Thoreau
Walden
21,00 € 21,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,63 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Sanje
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-274-418-2
Naslov izvirnika Walden, or life in the woods
Leto izdaje izvirnika 1854
Prevod Mojca Dobnikar
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15,5 cm
410 g
272 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje
biografije in spomini
osebna rast, duhovnost in ezoterika
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Osebna izpoved neodvisne misli, socialni eksperiment (ki naj odjekne v širšo družbenost), raziskovanje duhovne poti, satira – Walden: Življenje v gozdu je kulten izdelek Henryja Davida Thoreauja (1817), ameriškega pisatelja, pesnika, filozofa, naturalista, zgodovinarja in enega utemeljiteljev državljanske nepokorščine.

Kantov transcendentalizem se prelije v izčrpno samoopazovanje, ki ga določa kirurško natančen jezik, razgiban z alegorijami, hiperbolami, živimi in nadvse domiselnimi opisi. Delo Walden: Življenje v gozdu je tehten premislek o samoti (odmaknjenosti), kontemplaciji in sožitnem odnosu z naravo, ki presegajo obupan človekov eksistenčni boj. Avtobiografske sestavine dopolnjuje kritika (tedaj in danes še tolikanj bolj) v potrošniško slo zaverovane družbene misli, ki v svoji materialistični obsesiji naravi odjema tisto, kar je njeno – in tedaj jemlje tudi (in predvsem) človeku.

Recenzija Bukla

Zimzelena klasika prvobitnega življenja v izvrstnem prevodu. Henry David Thoreau (1817– 1862) je bil ameriški filozof, zgodovinar, pisatelj in pesnik, ki se je leta 1845 odpravil k Waldenskemu jezeru blizu Bostona, da bi si tam z lastnimi rokami zgradil hišo, potem pa ob pristnem življenju v naravi sam s seboj izvedel prvovrstni socialni eksperiment o bivanju v tedanjem svetu. Na robu civilizacije, h kateremu se je, skupaj s procesom samoopazovanja, vračal vedno znova (vse skupaj je trajalo približno dve leti), je s svojimi zapiski postavil temelje za besedilo, ki je približno deset let kasneje izšlo v knjigi, ki jo še zdaj štejejo za eno največjih v ameriški humanistični literaturi. Walden s svojo – pogosto neprizanesljivo – refleksijo v zvezi s tem, kakšno življenje je smiselno živeti in čemu se je smotrno posvetiti, ostaja družbeno aktualen vse do današnjih dni, pri čemer nam s kombinacijo liričnih opisov in svojih angažiranih razmišljanj ves čas nastavlja tudi vprašanje, kako preprosto, učinkovito in smiselno živeti v sedanjem času.

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...