Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Med smislom in nesmislom trpljenja

Dostojevski in Nietzsche
Sebastjan Kristovič
Med smislom in nesmislom trpljenja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Alma Mater Europaea, Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-249-8
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Jože Faganel
Strokovni pregled Tomo Virk, Urška Zabukovec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
260 g
139 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija
družbene vede
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga dr. Sebastjana Kristoviča Dostojevski in Nietzsche: Med smislom in nesmislom trpljenja se loteva pretresa dela dveh velikih ustvarjalcev in mislecev, ki sta tako na Slovenskem kot na tujem že bila deležna pozornosti glede svojega medsebojnega odnosa. A kolikor mi je znano, se nobena od teh razprav ne osredotoča na temo, ki ji v svoji študiji sledi dr. Kristovič. Gre namreč za tematiko trpljenja kot temeljnega vidika človekovega bistva, ki je neločljivo povezano z drugim takim temeljnim vidikom: ljubeznijo.

– Prof. dr. Tomo Virk (iz recenzije)

Dr. Kristovič se v navezavi na V. Frankla še enkrat loti razmisleka o problemu trpljenja. Pridružuje se intuiciji obravnavanih genijev, da je trpljenje pozitivna razsežnost človekovega življenja, saj je prav v njem človek »najbolj edinstven, subjektiven, nenadomestljiv in sam«, da pa se je v izognitev tragediji (samomor, »radikalno podpodje«) vendarle treba dvigniti nad trpljenje, najti njegov imanentni smisel, pri čemer nam pomaga, kot temu pravi V. Frankl, »kljubovalnost duha«. /…/ Knjiga ponuja dober tematski uvod v življenje in delo obeh ustvarjalcev. Avtor prepričljivo in nazorno odgovori na vprašanja, zastavljena v uvodu, z nekaterimi mislimi /…/ pa spodbuja k dialogu in razmisleku o tej skrivnosti, ki ji pravimo trpljenje in ki nas vse na poseben način zadeva.

– Dr. Urška Zabukovec (iz recenzije)

Recenzija Bukla

Dr. Sebastjan Kristovič, teoretik in praktik, ki se v terapevtskem, mentorskem in predavateljskem delu naslanja na spoznanja Franklove logoterapije, se tokrat posveti velikanoma umetnosti in mišljenja ter se prek njunih idej, likov in knjig ozre na človeško trpljenje. Pri Dostojevskemu odkriva dialoško komponento trpljenja – trpeti pomeni dialoško komunicirati – in ruski mojster to kanalizira skozi polifoni, večglasni roman. Pri Nietzscheju pa analizira koncept tragičnega človeka, ki ima pogum, voljo in željo spoznati še tako kruto resnico. Skozi razpravo o trpljenju avtor pojasnjuje človeško trdoživost ali kot bi rekel Viktor Frankl: »Trpimo zato, ker nečesa ne moremo trpeti.« In četudi sta trpljenje in bolečina sprta s pametjo, to še ne pomeni, da obstoj trpljenja ne nosi smisla. Ravno nasprotno. Ta se kaže ravno skozi njegovo sprejemanje in preseganje, z namenom nadgradnje naše identitete, značaja, osebnosti.

Žiga Valetič, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...