Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nisem bolan, ne potrebujem pomoči!

Kako človeku z duševno boleznijo pomagamo, da sprejme zdravje
Xavier Amador
Nisem bolan, ne potrebujem pomoči!
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-278-084-5
Naslov izvirnika I am not sick, I do not need help!
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Igor Mihael Ravnik
Spremna beseda Andrej Žmitek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
450 g
240 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ker nisem bolan, pač ne potrebujem pomoči!

Knjiga je izčrpni priročnik o najzahtevnejši fazi zdravljenja duševnih bolezni (psihoz), tj. kako prepričati pacienta ali našega bližnjega, da se bo zdravil, ker se pač on resnosti svojega zdravstvenega stanja navadno ne zaveda. Knjiga temelji na dognanjih svetovno znanega kliničnega psihologa Xavierja Amadorja, profesorja na Univerzi Columbia in predstojnika inštituta LEAP. Izčrpno prilogo o zdravljenju v Sloveniji je prispeval prim. dr. Žmitek iz psihiatrične bolnišnice Begunje. Prevod dr. I. Ravnika je izšel v sodelovanju z Združenjem za psihiatrijo SZD. Z empatičnim načinom pisanja je primerna tako za profesionalne zdravstvene sodelavce od negovalnega osebja do terapevtov kot tudi za prostovoljce humanitarnih organizacij. Zlasti bo dobrodošla za res številne osebe (bližnje), ki s psihotično osebo žive bodisi doma, ali pa se z njo srečuje v soseski ali na delovnem mestu. Amador je knjigo pisal iz osebne izkušnje z bratom Henryjem. Tako je nastala učinkovita metoda, ki temelji na poslušanju, sočustvovanju, iskanju elementov strinjanja in tovarištvu z osebo s psihozo.

»Amadorjeva knjiga Nisem bolan, ne potrebujem pomoči! zapolnjuje res velikansko praznino v psihiatrični stroki…« je napisal E. Fuller Torrey, dr. med., ob prvi izdaji knjige. Po desetih letih to še vedno drži. Idejo, da bi raziskoval šibek uvid o lastni bolezni, je dobil Amador, ko je skušal še kot študent svojega brata Henryja, pri katerem se je nenadoma pojavila shizofrenija, prepričati, naj vendarle sprejme ponujena zdravila. Henry mu namreč sploh ni verjel, da je bolan. Enako misli še več deset milijonov oseb s shizofrenijo in bipolarno motnjo po svetu.

»Nisem bolan, ne potrebujem pomoči!« ni le priročnik za strokovne delavce na področju duševnega zdravja in strokovne službe pravosodnega sistema. Knjiga naj postane obvezno čtivo za družinske člane oseb z duševno boleznijo, pa tudi vse tiste, ki prihajajo z njimi v stik doma, v soseščini, v službi ali drugje. Preberite ta priročnik in se naučite tudi na Slovenskem tako, kot so se doslej že učili sto tisoči po vsem svetu, kako »zrcalno poslušati«, kako sočustvovati, v čem se strinjati, da se vzpostavi tovarištvo, ali, če hočete, »partnerstvo« za zdravljenje in življenje z duševno boleznijo. Tako boste učinkovito pomagali svojemu bolniku in njegovim bližnjim, da bo končno le sprejel zdravljenje, ki ga potrebuje. S tem boste razbremenili tudi sebe.

Recenzija Bukla

Psihiatrični bolniki, ki prejemajo različna zdravila za lajšanje svojih težav oziroma bolezni, se farmacevtikom pogosto izogibajo in/ali jih zavračajo, kar seveda povzroča različne zaplete ter včasih še večje izbruhe bolezni. Xavier Amador je klinični psiholog, ki živi v ZDA in kot psihoterapevt obravnava osebe z duševnimi bolezni, v pričujočem delu pa poskuša pojasniti mehanizme, s katerimi lahko psihoterapevt pacientu, ki zavrača pomoč, predstavi njegovo bolezen in mu ustrezno argumentira, zakaj je disciplinirano jemanje zdravil v njegovo dolgoročno korist (kar je tudi izhodiščna premisa te knjige). Pri tem izhaja iz lastne metode, ki jo je v angleščini poimenoval LEAP, v slovenščini pa je uporabljena kratica PEST, ki pomeni poslušanje-empatija-strinjanje-tovarištvo, ki hkrati pomenijo stopnje v mehčanju odnosa med pacientom in zdravnikom.

Samo Rugelj, Buikla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...