Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Osamljenost

Nespoznana bolezen: boleča, nalezljiva, življenjsko nevarna
Manfred Spitzer
Osamljenost
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ara
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6861-92-2
Naslov izvirnika Einsamkeit
Podnaslov izvirnika Die unerkannte Krankheit: schmerzhaft, ansteckend, tödlich
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Mateja Malnar Štembal
Urejanje Jože Vetrovec

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vse več nas je osamljenih. In zaradi tega trpimo. V tej knjigi psihiater osamljenost opredeljuje kot kruto bolezen. Razlaga, da povzroča kronične bolečine. Da je celo nalezljiva, znanstveno skoraj še neraziskana bolezen, ki se širi hitreje, kot se lahko oblikuje odpornost proti njej, in se uvršča med enega najpogostejših vzrokov smrti v civiliziranem zahodnem svetu.

Zaradi osamljenosti nastajajo druge bolezni, od prehladov, depresij in demence pa vse do srčnih infarktov, kapi in raka. Osamljenost je pomemben dejavnik tveganja za razvoj drugih pogostih in smrtnih bolezni. Hkrati je tudi zahrbtna, saj se veliko prizadetih sploh ne zaveda, da so zboleli zanjo.

Bolehanje za osamljenostjo je v psihiatriji znano že dolgo in se večinoma pojasnjuje kot bolezenski znak drugih duševnih motenj. Kot kažejo nova spoznanja iz epidemiologije, psihologije, empiričnih družbenih ved, proučevanja možganov in, ne nazadnje, iz psihiatrije, bi morali to stanje dejansko obravnavati kot samostojno obliko bolezni. Skratka: osamljenost ni le simptom oziroma bolezenski znak, temveč je samostojna bolezen.

Recenzija Bukla

Manfred Spitzer (1958) je nemški psihiater, ki ga v slovenščini že poznamo po njegovi mednarodno odmevni knjigi Digitalna demenca, sedaj pa je prevedeno še eno njegovo delo, ki naslavlja pereče in aktualne družbeno­ekonomske teme sedanjega časa. Osamljenost ima Spitzer za (še ne dovolj) spoznano bolezen, ki po njegovem mnenju in raziskavah, ki jih citira, vse bolj napreduje v zahodnem svetu (tudi v Sloveniji), njene posledice pa so za posameznike, ki jih prizadene, skoraj smrtonosne, saj omogočajo in pospešujejo nastajanje raznih motenj in bolezni, od pojava depresije, prehladov in demence pa vse do srčnih infarktov, kapi in raka. Človek je po svoji osnovni nastavitvi socialno bitje, ki le v interakciji z drugimi zažari v polnem jazu (Spitzer zadnje poglavje sicer posveti tudi povsem legitimni potrebi posameznika po občasni samoti), zato osebe ob daljši osamljenosti postanejo okrnjene, kar se odrazi v mnogih telesnih in duševnih reakcijah. Osamljenost je knjiga, ki bralce spodbuja, da pogledajo okoli sebe in svojim (manj) bližnjim in morda osamljenim naklonijo več svojega – potemtakem tudi zdravilnega – skupnega časa.

Samo Rugelj, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...