Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Umor Kristusa

Čustvena kuga človeštva
Wilhelm Reich
Umor Kristusa Novo
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,40 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Knjižnica sežganih knjig
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-274-710-7
Naslov izvirnika The murder of Christ
Podnaslov izvirnika The Emotional Plague of Mankind
Leto izdaje izvirnika 1953
Prevod Cvetka Poprask Flores

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15,5 cm
288 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija
psihologija in psihiatrija > psihoanaliza
psihologija in psihiatrija > socialna psihologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zdravnik, psihoanalitik, mislec in znanstvenik Wilhelm Reich, ki ga poznamo po knjigi Prisluhni, mali človek!, izšli leta 2019 pri založbi Sanje, je knjigo Umor Kristusa spisal leta 1953 v sklopu zbirke Čustvena kuga človeške vrste. Posveča jo otrokom prihodnosti. 

S svojo izjemno lucidnostjo in prodornostjo se preganjani »kontroverzni znanstvenik«, kot ga licemerno imenujejo, loteva vira človeškega trpljenja, ki ga lahko izkorenini le živeče Življenje. V poglobljenem in ganljivem delu Reich raziskuje pomen Kristusovega življenja in razkriva skriti vzrok za njegovo mučno smrt – čustveno kugo človeške vrste. Gre za biblično pripoved kot metaforo za načine, na katere družba že stoletja izničuje Kristusa v vsakem od nas; Reich trdi, da je človek s polno odgovornostjo dejaven pri umoru Kristusa skozi stoletja. To je odraz človekovega življenja v oklepu, njegovega ostajanja v zaporu. V knjigi je zapisana presunljiva resnica o načinu bivanja, delovanja in čustvenega odzivanja ljudi. Nauk o Kristusovem umoru je prenesen v kontekst sodobne družbe, Reich pa bralca neizprosno popelje v globlje razumevanje in zavedanje samega sebe in celotne družbe, njenega delovanja in vpliva. 

Odlomek

Družbena kriza, v kateri živimo, je pravzaprav posledica splošne nezmožnosti ljudi, da bi upravljali z lastnimi življenji. V preteklih tridesetih letih so iz te nezmožnosti zrasle krute diktature brez kakršnegakoli razumnega družbenega cilja. 

*

Resni moški in ženske vsepovsod so globoko zaskrbljeni zaradi gorja, ki grozi, da bo ugasnilo naša življenja, našo srečo, našim otrokom pa povzročilo katastrofo. Ti moški in ženske hočejo golo resnico. Izvedeti želijo čisto, neolepšano resnico o resničnih načinih obstoja, obnašanja in čustvenega odzivanja ljudi. Ljudem vsepovsod povedati čisto resnico o njih samih pomeni izkazati spoštovanje do njihovih družbenih odgovornosti.«

*

Po tisočletjih osredotočanja na uganko o naravi človeka se je človeštvo znašlo na isti točki, kjer je začelo: s priznanjem popolne nevednosti. Mati je še vedno nemočna, ko se sooča z moro, ki preganja njenega otroka. In zdravnik je še vedno nemočen, ko se sooča s tako neznatno stvarjo, kot je smrkav nos. 

Splošno sprejeto je, da znanost ne odkriva nobene trajne resnice. Newtonovo mehanično vesolje ne sovpada z resničnim vesoljem, ki ni mehanično, temveč funkcionalno. Kopernikova podoba sveta “popolnih” krožnic je napačna. Keplerjeve eliptične poti planetov ne obstajajo. Matematika se ni izkazala kot to, za kar se je tako samozavestno razglašala. Vesolje ni prazno; in nihče še nikoli ni videl atomov ali zračno prenosljivih mikrobov ameb. Ni res, da se lahko kemija približa problemu žive snovi, in tudi hormoni niso izpolnili obljubljenega. Potlačena podzavest, ki naj bi bila zadnja beseda v psihologiji, se je izkazala za ostanek bežnega obdobja civilizacije mehano-mističnega tipa. Um in telo, ki delujeta v enem in istem organizmu, sta v človekovih mislih še vedno ločena. Popolnoma eksaktna fizika niti ni tako eksaktna, tako kot sveti ljudje niti niso tako sveti. Odkrivanje novih zvezd in kometov ali galaksij ne bo zadostovalo. Prav tako tega ne bodo dosegle matematične formule.«

– Wilhelm Reich, Umor Kristusa (iz poglavja Past)


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...