Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Osebnostne motnje v teoriji in praksi

Zakaj nastanejo, kako jih prepoznamo in kako zdravimo
Simon Brezovar
Prelistaj
Osebnostne motnje v teoriji in praksi -10%
26,01 € 28,90 € Prihrani 2,89 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7050-51-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
830 g
642 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija
knjige umco
psihologija in psihiatrija > psihoanaliza
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vsi ljudje smo kdaj radi povsem sami, si morda občasno napačno razložimo namere drugih, smo do sebe (preveč) zahtevni ali smo v odnosu ljubosumni. Vse to se smatra za del normalnega vedenja. Kadar pa takšni pojavi predstavljajo vztrajen in prevladujoč vzorec našega doživljanja, ki pomembno ovira naše vsakdanje funkcioniranje ter odnose z drugimi ljudmi, začnemo govoriti o osebnostnih motnjah.

Osebnostne motnje so stare toliko, kolikor je staro človeštvo, znanost pa se z njimi poglobljeno ukvarja komaj zadnjih nekaj desetletij. Prvi so jih prepoznavali moderni psihoanalitiki, ki so osnovali teorije za njihovo razumevanje in izpeljali metode za njihovo zdravljenje. Pozneje so osebnostne motnje našle svoje mesto znotraj kognitivno-vedenjskih teorij. Po zaslugi napredka na področju nevroznanosti pa danes dobro razumemo, kakšno je nevrobiološko ozadje osebnostnih motenj.

Knjiga Osebnostne motnje v teoriji in praksi: Zakaj nastanejo, kako jih prepoznamo in kako zdravimo je knjižni prvenec slovenskega psihologa dr. Simona Brezovarja in izvirno domače delo na preseku psihologije, medicine in psihiatrije. Predstavlja integracijo klasičnih in modernih teorij, ki pomagajo razumeti vzroke za nastanek osebnostnih motenj. V prvem delu knjige avtor opiše nekatere najpomembnejše teoretične koncepte, ki pomagajo razumeti, zakaj lahko osebnostni razvoj skrene v napačno smer, v drugem pa izčrpno obravnava specifične osebnostne motnje. Poleg vzrokov in terapevtskih možnosti so predstavljeni še številni drugi aspekti, ki bodo bralcu omogočili celostno razumevanje osebnostnih motenj.

Čeprav gre za strokovno delo, je slog pisanja takšen, da vabi v svet osebnostnih motenj tako strokovnjake s področja duševnega zdravja, kot tudi zavzete posameznike, ki jih zanimajo osebnostne motnje.

O AVTORJU

Simon Brezovar

Simon Brezovar je psiholog in doktor znanosti s področja eksperimentalne psihologije. Kot specializant klinične psihologije je zaposlen na Nevrološki kliniki v Ljubljani, njegov osrednji raziskovalni in klinični interes pa predstavljajo bolezni staranja. Kot predavatelj na Univerzi na Primorskem poučuje več predmetov na študiju Biopsihologije, predava pa tudi na podiplomskem študiju Fizioterapije na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani. Brezovar je avtor strokovnih in znanstvenih člankov, njegovi prispevki pa so bili predstavljeni na kongresih in konferencah doma in v tujini. Bil je dolgoletni član Slovenskega društva za nevroznanost (SiNAPSA), kjer je več let deloval kot vodja organizacije Tedna možganov.

IZ KNJIGE

»Glavni namen pričujoče knjige je na celosten način in iz različnih perspektiv osvetliti, zakaj pride do osebnostnih motenj, kako jih prepoznavati in kako zdraviti. Knjiga želi popisati različne vedenjske vzorce, ki jih pri posameznikih z osebnostnimi motnjami opažamo, odstreti pa želi tudi tančico v njihov notranji, doživljajski svet (tj. svet njihovih misli, idej in čustev). Predvsem pa se želi dokopati do temeljnih motivov, ki posameznike z osebnostnimi motnjami ženejo v prakticiranje in ponavljanje doživljajskih in vedenjskih vzorcev, zaradi katerih je njihovo vsakdanje funkcioniranje okrnjeno in zaradi katerih doživljajo veliko stisko. Čeprav je knjiga strokovne narave, sem jo skušal ves čas pisati z mislijo, da jo bere nekdo, ki nima predznanja s področja psihoanalize, kognitivno-vedenjske terapije, nevroznanosti, ipd. Na določenih mestih se seveda zapletenim tehničnim pojmom nisem mogel ogniti, jih pa skušam s spremljevalnim besedilom ter opombami pod črto karseda izčrpno definirati in opisati. Z izjemo manjših odsekov (npr. kliničnopsihološka diagnostika), ki so tako specifični, da jih lahko širše bralstvo brez slabe vesti izpusti, naj torej knjiga ne bi služila zgolj strokovnjakom s področja duševnega zdravja, marveč tudi širšemu krogu ljudi, ki jih zanima tematika osebnostnih motenj.«


Več o knjigi:


o knjigi v drugih medijih

Blaž Mazi: Oddaja Ars humana: Osebnostne motnje - Dr. Simon Brezovar o tem, zakaj nastanejo, kako jih prepoznamo in kako zdravimo, 06. 01. 2020


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...