Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Bruce Brenda David

Deček, ki so ga vzgajali kot deklico
John Colapinto
Bruce Brenda David

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-04-0411-8
Naslov izvirnika As nature made him
Leto izdaje izvirnika 2000
Prevod Niki Neubauer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,8 cm
380 g
303 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
psihologija in psihiatrija > razvojna psihologija
družina, vzgoja in izobraževanje
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Bruce Reimer je pri osmih mesecih starosti zaradi zašušmarjenega obrezovanja v celoti izgubil penis. Zaradi nepopravljive poškodbe so ga starši odpeljali v bolnišnico Johns Hopkins k dr. Johnu Moneyju. Slavni strokovnjak za raziskave spola jih je prepričal, da so pristali na to, da so sinu naredili kirurško spremembo spola, ki ji je sledila družbena, duševna in hormonska terapija.

O primeru so v medicinski literaturi poročali kot uspehu brez primere in postal je eden najslavnejših pacientov v analih moderne medicine. Preobrazba dečka Brucea v deklico Brendo je namreč prvi znani primer spremembe spola pri normalno razvitem otroku in je veljal za neizpodbiten dokaz prevlade okolja nad biologijo pri razločevanju spolov.

Primer je postal tudi temeljni kamen feminističnega gibanja v sedemdesetih letih 20. stoletja, saj so ga začeli hitro navajati kot dokaz, da je prepad med spoloma izključno posledica družbenih pričakovanj in ne bioloških danosti.

Toda poskus je bil v resnici polomija: Bruce ni zmogel zaživeti vsiljene dekliškosti. Ko je pri 14 letih izvedel resnico, je ponovno prevzel spol, zapisan v svojih genih in kromosomih, in si nadel ime David.

Ta knjiga je dokumentarno delo. Vsi odlomki z dialogi so dobesedni prepisi posnetkov psiholoških razgovorov, zapisnikov psihiatričnih opazovanj in neposrednih spominov prič ali sodelujočih v teh dogodkih.

»Srhljivo in presunljivo … prepričljiva potrditev, da spol ni toliko povezan s signali, ki jih pošiljamo in sprejemamo iz sveta, ampak predvsem z neizbrisnimi sporočili, zakodiranimi v vsaki celici naših možganov in telesa.« – Elle

Recenzija Bukla

V resnični zgodbi, ki se resnično ne bi smela nikdar zgoditi, spremljamo tragiko družine Reimer, predvsem njihovega sina in brata Davida, ki je kmalu po rojstvu doživel grozljivo stvar – pri operaciji so mu namreč poškodovali penis in so mu ga morali povsem odstraniti. Davidova naivna starša sta ga zaupala v oskrbo dr. Johnu Moneyju, ki je na njem izvedel grozljiv eksperiment – dojenčku Davidu je spremenil spol. David se v koži deklice Brende nikdar ni počutil dobro, sprememba spola (imena in vsega, kar spada zraven) mu je pustila nepopravljive življenjske posledice, prav tako leta srečevanj in manipulacij z omenjenim Johnom Moneyjem. Verjamem, da bo marsikateri bralec ob branju čutil bes, jezo, želim pa si, da bi knjiga bralce senzibilizirala tako, da bi se zavedali, da čutenje ženskosti/moškosti in posledično življenje posameznika ne bi smelo biti prepuščeno nikomur drugemu, razen njemu samemu. Naj bo Davidova zgodba opomnik vsem, ki sodijo, ne da bi hodili miljo v čevljih drugega človeka.

Sabina Burkeljca, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...