Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Drama je biti starš vesoljca

Drugačnost ni dolgočasna, je univerzalna
Ignac Schmidt, Jan Schmidt, Majda Schmidt
Drama je biti starš vesoljca

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Pivec
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6968-85-0
Urejanje Zala Stanonik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
420 g
272 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija > razvojna psihologija
družina, vzgoja in izobraževanje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtorji želijo preseči tabuje, povezane s posebnimi potrebami, in slednje približati osebam, ki delajo, živijo, učijo ali vzgajajo in ljubijo osebo s takimi potrebami.

Ignac Schmidt se je kot klinični psiholog vsakodnevno srečeval z otroki in mladostniki z motnjami vseh vrst in seveda z njihovimi starši, učitelji, svetovalci in drugimi osebami. V svoji tretji knjigi se je osredotočil predvsem na osebe z motnjo avtističnega spektra, z motnjo v duševnem razvoju in pridruženimi motnjami. Zanimala ga je kvaliteta življenja otrok z različnimi motnjami, predvsem avtizmom, in njihovih najbližjih, staršev, sorojencev, družine v celoti. V motnji avtističnega spektra je poskusil identificirati oziroma najti splošno in izrazil mnenje, da se v okviru spektra lahko bolj ali manj najdemo vsi. Uvedel je celo povsem nov izraz za pojav odvisnosti od spletnih omrežij, imenoval ga je digitalni avtizem. Zaznal je velik problem sprejemanja oseb s podobnimi diagnozami zunaj družine, v ožji in širši okolici. Kot strokovnjak se je srečal s stisko staršev otrok s to motnjo, sprejel je klic na pomoč in se podal na pot iskanja sprejemanja in razumevanja drugačnosti.

Schmidtov priročnik je dragoceno gradivo, saj se spopada s predstavnim svetom otroka z avtizmom in ga opisuje iz vidika osebe s to motnjo. Zgodbe resničnih ljudi poudarijo boj velikokrat preobremenjenih staršev in svojcev za pravice otroka s posebnimi potrebami. Poudarijo pa tudi brezmejno ljubezen, ki jo dajejo drug drugemu. Izraz vesoljci v naslovu je uporabljen nagajivo in z mero humorja, saj želi avtor poudariti, da smo vesoljci vsi in da plujemo na isti vesoljski ladji. Dragoceno gorivo skupne ladje bodo sprejemanje drug drugega, ljubezen in solidarnost.

Knjiga je namenjena staršem in vsem strokovnjakom, ki se srečujejo z osebami s posebnimi potrebami (pedagogom, zdravnikom, socialnim delavcem, terapevtom). Priporočali bi jo tudi vsem bodočim strokovnjakom.

Recenzija Bukla

Bill Gates in Bob Dylan nista le bogataš in lanskoletni Nobelov nagrajenec za literaturo, marveč tudi osebi z Aspergerjevim sindromom. Čeprav se klinični psiholog Schmidt v sodelovanju z ženo, socialno pedagoginjo, in sinom, doktorjem toksikologije, v priročniku ukvarja z destigmatizacijo in sprejemanjem oseb s posebnimi potrebami (ter opozarja na pazljivost pri etiketiranju), knjiga nosi univerzalno sporočilo, da je vsak izmed nas pravzaprav svojevrsten vesoljec. Ali človek. Berljivo, razigrano in hkrati resnobno pojasni zasnovo, razvoj in značilnost oseb z avtizmom in/ali nekaterimi drugimi duševnimi motnjami, pojasni številne bolj ali manj problematične situacije, v katerih se znajdejo te osebe, njihovi svojci in učitelji, ter navede mnoge praktične nasvete, kako s temi značilnostmi ravnati in drugačnost prepoznavati kot obogatitev. Knjiga ne bo našla primernega mesta le med strokovnimi delavci in starši otrok s posebnimi potrebami, katerim je v prvi vrsti namenjena, temveč bo zaradi vsebovanih modrosti in namigov ter resničnih zgodb dobrodošla vsakemu, ki ga medosebni odnosi tako ali drugače vznemirjajo.

Diana Volčjak, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...