Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Hvalnice

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba KUD Logos
Zbirka Poezije
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6519-96-0
Prevod Gorazd Kocijančič
Spremna beseda Gorazd Kocijančič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 20 cm
350 g
203 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
leposlovje > poezija
religija
književnost in jezikoslovje > lingvistika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sinezij je ena izmed najzanimivejših osebnosti pozne antike, njegova poezija, devet hvalnic, ki jih v izvirniku in prevodu prinaša ta knjiga – pa sodi v sam vrh poznoantične literarne ustvarjalnosti.
V črkah tega pesništva se zrcali nočno nebo puščave, kjer se zvezde zdijo bližje kot drugod in se lahko včasih skoraj dotaknemo Meseca. Odsotnost stvari tu izpričuje Navzočnost, praznina Polnost. To je kozmična poezija, ki ima poseben odnos do narave – a tudi poezija meta-fizičnih, naravo presegajočih, nevidnih globin grštva in krščanstva (in to hkrati): pesništvo, ki stalno trka ob smrtonosno tišino, a njeno grožnjo prek hvalnice spreminja v obljubo.
Besede postajajo ojačevalci puščavskega molka, ko se oster um daruje v ekstatični drznosti poimenovanja.

Recenzija Bukla

KUD Logos tudi s pričujočo dvojezično izdajo nadaljuje svoje poslanstvo približevanja pomembnih besedil krščanske tradicije sodobnemu slovenskemu bralstvu. Toda ne gre le za prevod iz nam izrazito tuje stare grščine, temveč tudi za obsežno spremno besedo in preštevilne opombe k posameznim hvalnicam izpod peresa Gorazda Kocijančiča. Te so sodobnim bralcem dokaj neobičajne in šele skrbna analiza omogoča kompleksnejšo recepcijo. Ta pomemben prispevek k poznavanju (krščanske) pesniške tradicije ter stika med zgodnjim krščanstvom in pozno grško antiko pa lahko kljub temu tudi danes vzbudi občudovanje »manj posvečenih«. Kljub središčnemu postopku opevanja Boga gre za izrazito poln, mnogoter izraz, ki ne razkriva le religiozne prakse, temveč tudi način splošnejše pesniške poglob ljenosti in senzibilnosti.

Aljaž Krivec; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...