Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vohunske spletke in umori na svetem sedežu

Nenadne, nepojasnjene smrti treh papežev 20. stoletja, da o škofih, kardinalih in papeških kandidatih sploh ne govorimo
Avro Manhattan
Vohunske spletke in umori na svetem sedežu
26,00 € 26,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-6627-94-8
Naslov izvirnika Murder in Vatican
Leto izdaje izvirnika 1985
Prevod Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
390 g
349 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
družbene vede
religija
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pričujoča knjiga obravnava vlogo Vatikana v dveh prelomnih trenutkih sodobne Evrope: ob vzponu nacizma in pripravah na začetek druge svetovne vojne ter ob pripravah na ameriški obračun s sovjetskim vzhodnoevropskim imperijem ob koncu 20. stoletja.

Tako v obeh teh primerih, kot tudi sicer, je Vatikan pogosto jeziček na tehtnici konfliktnih globalnih interesov svetovnih velesil. In ker je papež v Vatikanu absolutni, brezprizivni vladar, je uspeh globalnih strategij svetovnih velesil lahko močno odvisen od njegove volje.

Zato je bil Sveti sedež v ključnih trenutkih evropske in svetovne zgodovine 20. stoletja prizorišče ogorčenih spopadov obveščevalnih služb, v katerih velesile niso izbirale sredstev.

Dva papeža, Pij XI. tik pred začetkom druge svetovne vojne ter Janez Pavel I. tik pred začetkom ameriškega rušenja sovjetskega vzhodnoevropskega imperija, sta umrla skrajno nenavadne, nepričakovane in nikoli pojasnjene smrti – in ‘po volji božje previdnosti’ ravno v pravem trenutku.

Tako kot so bili po volji ‘Svetega Duha’ za naslednike izvoljeni tisti papeški kandidati, ki so najbolj voljno izpolnjevali želje ene ali druge velesile. ZDA in Sovjetska zveza sta v celotnem obdobju po drugi svetovni vojni bolj ali manj uspešno vplivali tako na odhode starih papežev kot na izvolitve novih, vrhunec ‘blokovske’ politike Vatikana pa je nastopil prav z nenadno smrtjo Janeza Pavla I. oziroma z nastopom poljskega papeža Janeza Pavla II., ki je neposredno sprožil začetek rušilnega procesa na Poljskem in pozneje po celotni vzhodni Evropi.

Knjiga Avra Manhattana je služila kot izhodišče številnim avtorjem, ki so obravnavali vlogo Vatikana ob vzponu fašizma in nacizma kot tudi tistim, ki še vedno poskušajo osvetliti vzroke nenavadne smrti Janeza Pavla I. po le 33 dneh papeževanja.

Avro Manhattan (1914-1990), v Milanu rojeni baron, pisatelj, klasično izobraženi zgodovinar in umetnik, je bil eden boljših poznavalcev vatikanske politike v 20. stoletju.

Recenzija Bukla

»Kajti Vatikan je velesila, enakovred­na Ameriki in Rusiji, in svetu lahko prinaša mir ali pa vojne. In s tem vpliva na življenje vseh nas,« uvodoma zapiše italijanski baron, ki je svoje življenje posvetil pisanju, predvsem razkrivanju vseh laži in spletk Svetega sedeža. V letos prevedenem delu, ki je bilo izdano leta 1985, avtor razkriva nepojasnjene okoliščine smrti treh papežev 20. stoletja, papeža Pija XI., Pavla VI. in Janeza Pavla I. Brez prekomernega naštevanja letnic je besedilo nezapleteno branje, četudi razlaga izjemno kompleksno ozadje vpliva Cerkve v svetovni politiki vse od 30-ih let, ko so se vzpenjali totalitarni režimi, med vojno in nato v času hladne vojne. Edina avtorjeva knjiga je bila v slovenščino prevedena leta 1961, čeprav jih je spisal več kot dvajset, zato je bil za mnoge to težko pričakovani prevod. S svojim širokim poznavanjem zgodovine in politike, predvsem pa s povezovanjem dogodkov v širšo celoto bralcu ponudi uvid v boljše razumevanje sveta. Natančno opiše ključne dogodke in pomembne osebnosti pretekelga stoletja ter razloži vpliv Cerkve tudi na razplet hladne vojne. Branje o preteklosti, ki ponuja možnost predvidevanja političnega dogajanja tudi v prihodnosti.

Ajda Vodlan, Bukla 161

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...