Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Indeks prepovedanih knjig

Štiri stoletja boja za besedo in podobo v imenu večje Božje slave
Robin Vose
Indeks prepovedanih knjig Novo
26,50 € 26,50 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7192-02-5
Naslov izvirnika The index of prohibited books
Podnaslov izvirnika Four centuries of struggle over word and image for the greater glory of God
Leto izdaje izvirnika 2022
Prevod Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
460 g
365 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina
religija
književnost in jezikoslovje > literarna teorija
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Cenzura pisane besede je stara toliko, kot sama pisava in so jo vladarji od nekdaj uporabljali za utrjevanje svoje oblasti in dušenje drugačnih (sovražnih) stališč. Razmah je cenzura dobila v srednjem veku, ko je to staro orodje posvetnih vladarjev prevzela in izmojstrila katoliška cerkev v spopadu s heretiki vseh vrst, predvsem z upornimi protestanti. Čeprav Indeksa prepovedanih knjig ni več, je cenzure, cerkvene in posvetne, danes več, kot jo je bilo kadarkoli v zgodovini.

Pričujoče delo, Indeks prepovedanih knjig; štiri stoletja boja za besedo in podobo v imenu večje Božje slave, je prva celovita zgodovinska analiza zloglasnega katoliškega Indeksa, ob robu katere se Vose dotakne večnih razprav o prepovedanih knjigah, vseh drugih vrstah cenzure in svobodi govora.

Gledano v celoti je to tragična zgodba, če pomislimo, koliko škode je narejene avtorjem s prepovedjo besedil in drugih ustvarjalnih del, in koliko del zaradi strahu pred preganjanjem morda sploh ni bilo ustvarjenih. Škoda, ki so jo človeški misli in umetniškemu izražanju v stoletjih povzročile inkvizicija in druge oblike cenzure, je resnično neprecenljiva. A obstajajo tudi trenutki, ko se zgodba prevesi v komedijo, ko pridejo na dan zmedene, nasprotujoče si in včasih naravnost neumne poteze sestavljavcev Indeksa in drugih cenzorjev, tudi posvetnih. Obstaja pa še ena pomembna razsežnost te zgodbe. Dokaj neprijetno dejstvo je, da so bili številni od visoko izobraženih cerkvenih teologov, pravnikov, inkvizitorjev in strokovnih svetovalcev – ki so namenili na tisoče ur svojega časa preganjanju sumljivih del in njihovih avtorjev– v resnici eni od največjih umov svojega časa. Ko so se z vso resnostjo in predanostjo lotevali cenzure, so verjeli, da tudi sami opravljajo ustvarjalno – in da delujejo dobesedno v imenu 'Večje božje slave'. Resda so s tem pomembno okrnili duhovno, intelektualno in kulturno zapuščino svojega časa, a so jo hkrati na svoj način sooblikovali in prispevali k tistemu, kar je posamezno obdobje na koncu prineslo. Nad dejstvi se lahko zgražamo, a izbrisati jih ne moremo – in razumevanje, kako in zakaj je neka človeška dejavnost dala takšne ali drugačne rezultate, je konec koncev ključna naloga zgodovinske raziskave.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...