Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Totalna religija

Jan Assmann
Totalna religija
22,00 € 22,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,66 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Slovenska matica
Zbirka Filozofska knjižnica
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-213-280-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Totale Religion
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Alfred Leskovec
Spremna beseda Iztok Simoniti

Tehnične lastnosti
trda vezava
19 x 12 cm
280 g
186 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Moja tema ni »bistvo« judovstva, krščanstva, islama in podobnega, temveč so to izvori še tudi danes žive kulturne semantike, v okviru katere se odvijata človekovo mišljenje in delovanje. 
Moje vprašanje je torej, kaj je s funkcijo teme nasilja v besedilih, v katerih biblijski monoteizem pripoveduje o svojem nastanku in svoji uveljavitvi ter se ju spominja. Ne vprašujem, ali naj ponovim, zakaj se je monoteizem uveljavil na tako nasilen način, temveč zakaj se njegova uveljavitev prikazuje in spominja v jeziku nasilja. Problem, iz katerega izhajam, ni samo nasilje, nasilje kot zgodovinski dogodek, temveč jezik nasilja, prizori množičnih pokolov, kaznovanj, prelivanja krvi, izgonov, uničenj, nasilnega razdiranja mešanih zakonskih zvez in podobno, prizori, s katerimi monoteizem v hebrejski Bibliji pripoveduje zgodbo svojega nastanka in svoje uveljavitve.

O avtorju

Jan Assmann je eden največjih egiptologov in religiologov našega časa. Študiral je egiptologijo, klasično arheologijo in grecistiko na univerzah v Münchnu, Heidelbergu, Parizu in Göttingenu. Od leta 1976 do upokojitve leta 2003 je predaval na univerzi v Heidelbergu in je častni član številnih univerz in združenj po svetu. S svojo ženo Aleido Assmann razvija teorijo kulturnega spomina. Najbolj odmevne pa so njegove raziskave in razprave o monoteističnem ekskluzivizmu, iz katerega izhajata religijsko nasilje in fundamentalizem, o čemer govori v svoji monografiji Totalna religija.

Recenzija Bukla

Jan Assmann (1938) je eden največjih egiptologov in religiologov našega časa. Študiral je egiptologijo, klasično arheologijo in grecistiko na univerzah v Münchnu, Heidelbergu, Parizu in Göttingenu ter do upokojitve predaval na univerzi v Heidelbergu. Najbolj odmevne in kontraverzne so njegove razprave o monoteističnem ekskluzivizmu, iz katerega izhaja religijsko nasilje, o čemer govori v svoji monografiji Totalna religija iz leta 2016. V tej knjigi se sprašuje, kaj je s funkcijo teme nasilja v besedilih, v katerih biblijski monoteizem (jezik nasilja ni značilen le za monoteizem, saj v izobilju nastopa tudi v besedilih politeističnih religij) pripoveduje o svojem nastanku in svoji uveljavitvi. Pri tem se ne ukvarja toliko s tem, zakaj se je monoteizem uveljavil tudi na nasilen način, temveč bolj s tem, zakaj se njegova uveljavitev prikazuje v jeziku nasilja. Problem, iz katerega izhaja in ga obravnava Assmann, torej ni samo nasilje in nasilje kot zgodovinski dogodek, temveč jezik nasilja in raznovrstni množični nasilni prizori, od pokolov, kaznovanj in drugih prelivanj krvi, s katerimi monoteizem v hebrejski Bibliji pripoveduje zgodbo svojega nastanka in svoje uveljavitve.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...