Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vatikanski tajni arhiv

Neznane plati cerkvene zgodovine
Grzegorz Górny
Vatikanski tajni arhiv
34,90 € 34,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-04-0622-8
Naslov izvirnika Tajne archiwum Watykańskie
Podnaslov izvirnika Nieznane karty z historii Kościoła
Leto izdaje izvirnika 2020
Fotografije Janusz Rosikoń
Ilustracije Piotr Karczewski
Prevod Andrej Turk

Tehnične lastnosti
trda vezava
26 x 20,50 cm
1.420 g
352 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dva tisoč let papeškega arhiva: od svetega Petra do današnjega časa

Mednarodno priznani ekipi raziskovalnih novinarjev je uspelo pridobiti dostop do ene najbolj varovanih ustanov na svetu – papeškega arhiva. Že sama omemba Vatikanskega tajnega arhiva vzbuja radovednost pri vseh, ki jih zanima zgodovina. Arhiv je s svojimi edinstvenimi zbirkami dokumentov in zaupnih poročil, ki so jih zbrale najodličnejše diplomatske službe, neizčrpna zakladnica virov o svetovni zgodovini.

Zato se arhiv vse bolj odpira svetu – 28. oktobra 2019 je papež Frančišek v motupropriju L'esperienza storica odredil spremembo imena iz »Vatikanski tajni arhiv« v »Vatikanski apostolski arhiv.« Papež je pojasnil, da je ime, ki ga arhiv nosi od 17. stoletja, zavajajoče, saj namiguje, da so v njem shranjeni podatki namenjeni le redkim posvečenim. Latinski izraz secretum je izvirno pomenil, da gre za zasebni (papežev) arhiv in ne tajni.

Recenzija Bukla

Eden najbolj intrigantnih arhivov na svetu je seveda vatikanski; že samo starost dokumentov v njih navdaja z obljubo razjasnitve marsikatere skrivnosti iz daljne zgodovine. Poljska raziskovalna novinarja, Grzegorz Górny in Janusz Rosikoń, avtorja mnogih zgodovinskih publicističnih knjig, sta nekako uspela pridobiti dostop do teh papeških arhivov in sta se jih lotila v maniri napete žurnalistične zgodbe. Knjiga Vatikanski tajni arhiv namreč ni neko suhoparno enciklopedično naštevanje zgodovinskih dokumentov, ki jih hrani Vatikan, temveč z novinarskim suspenzom in mnogimi dokumenti zabeljena zgodba o poteku posameznih ključnih obdobij v svetovni zgodovini, kot jih razkrivajo zapisi v dokumentih iz vatikanskih arhivov. Avtorja sta knjigo razdelila na devet poglavij; prvo sega res daleč v preteklost, sledijo sojenje templjarskim vitezom, križarske vojne in njihov potek ter papež, ki jih je motiviral, sledi poglavje o Kolumbu, konkvistadorjih in misijonarjih, zatem poglavje o procesu proti Galileju (z detajlno razčlenitvijo obtožb proti njemu in njegovega zagovarjanja), nadalje je poglavje o francoski revoluciji in njeni »krvavi« žetvi. Zadnji dve poglavji že opisujeta dvajseto stoletje, pri čemer se prvo dotika španske državljanske vojne, zadnje pa kontroverzne vloge papeža Pija XII. v drugi svetovni vojni. Bogato grafično oprem­ljena knjiga z dinamično pripovedjo (avtorja sta opravila pogovore tudi z nekaterimi še živimi preučevalci posameznih obdobij) je tako svojevrsten in precej podroben sprehod po svetovni zgodovini skozi prizmo vatikanske zakladnice virov.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...