Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Križ čez Nepal

Viki Grošelj
Križ čez Nepal
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Buča
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7114-21-8
Fotografije Viki Grošelj, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
760 g
303 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
leposlovje > potopisi

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zaradi kar osmih vrhov, ki v tem predelu Himalaje segajo več kot 8000 metrov visoko, med njimi je tudi najvišji – Everest, je Nepal ena bolj prepoznavnih držav na svetu. Po velikosti in legi na prvi pogled nekoliko spominja na precej »shujšano« nekdanjo Jugoslavijo. V smeri vzhod – zahod meri približno 900 kilometrov zračne črte, v smeri jug – sever pa v povprečju 200 kilometrov. Leži na istem vzporedniku kot zgornji deli Afrike, a za nas Evropejce, nekaj tisoč kilometrov bolj proti vzhodu.

Leta 1975 mi je prvič uspelo priti v to čudežno deželo. Danes, po več kot petdesetih potovanjih tja, ostaja zame enako čudežna. Tu sem doživel največje uspehe svoje gorniške kariere pa tudi največje tragedije. To me še dodatno močno povezuje z Nepalom, njegovo naravo in ljudmi. Leta 2012 sem si zamislil, da bi vse svoje odprave in potovanja, vse svoje poti po Nepalu, povezal v smiselno celoto. Tako je nastal načrt prehoditi in preplezati to himalajsko deželo od juga do severa in od vzhoda do zahoda.

Najbolj severno točko prečenja sem dosegel 10. oktobra leta 1975 na vrhu 8481 metrov visokega Makaluja, ki meji na Tibet oziroma na Kitajsko. Najbolj vzhodno točko pa 1. maja 1991 na vrhu 8586 metrov visoke Kangčendzenge, ki meji na Indijo. Med potjo od vzhoda proti zahodu se mi je uspelo povzpeti na osemtisočake Lotse, Everest, Čo Oju in Manaslu, ter še na nekaj lepih nižjih vrhov. Na nadaljnjih poteh proti jugu in zahodu so mi tako ostajali manj zahtevni, a zato nič manj zanimivi predeli poti. Zato sem verjel, da bom to zamisel nekoč le izpeljal do konca.

Ko sem ženi prvič omenil, da bom naredil križ čez Nepal, sem spoznal, da jo še lahko presenetim. Na njenem obrazu sem zaznal celo paleto čustev. Najprej presenečenje in osuplost, hip zatem veselje, da bom sedaj več doma, na koncu pa že skoraj žalost, zakaj se naenkrat odpovedujem Nepalu, ki ga imam tako rad. V teh letih se je tudi ona navezala na to očarljivo deželo pod Himalajo in na njene prebivalce. Hitel sem ji pojasnjevati za kakšne vrste križ gre, in paleto občutij na njenem obrazu je zamenjala resignirana sprijaznjenost, da se moj odnos do Nepala ni prav nič spremenil. V prihodnje je morala zaradi tega križa računati še na kakšno mojo odsotnost več…..

Recenzija Bukla

Ko je alpinist in publicist Viki Grošelj (1952) svoji ženi pred časom omenil, da bo »naredil križ čez Nepal«, si je sprva oddahnila, saj bi to lahko pomenilo, da se bo po več kot petdesetih potovanjih v to himalajsko deželo končno poslovil od nje. Ne bi se mogla bolj zmotiti. »Križ čez Nepal« je namreč pomenil ravno to: alpinistično pohodni križ čez Nepal, ki je pomembno zaznamoval Grošljevo alpinistično udejstvovanje vse od sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je s takratno jugoslovansko ekspedicijo odpravil proti Makaluju in ga kot najbolj severno točko tega križa oktobra 1975 tudi osvojil. Da je Grošelj »osvojil« še zaključno, najbolj zahodno točko Nepala, je moralo preteči kar 46 let, vmes pa se je steklo življenje enega naših najbolj znanih himajalcev (med drugim tudi najbolj vzhodna točka Nepala, osemtisočak Kangčendzenga leta 1991), ki je svoje prigode popisal v številnih knjigah. Križ čez Nepal je (bogato ilustrirano) delo, ki je izšlo ob avtorjevi sedemdesetletnici, v njej pa nam Grošelj v svojem značilnem pripovednem slogu postreže z osebno zgodovino bivanja v Nepalu in nam to še vedno zelo odmaknjeno deželo predstavi tako v alpinistični kot tudi polstoletni družbeni perspektivi.

Samo Rugelj, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...