Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Prelistaj
Hoja -10%
15,21 € 16,90 € Prihrani 1,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,46 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7050-35-6
Naslov izvirnika Walking
Leto izdaje izvirnika 1862
Prevod Anja Radaljac
Spremna beseda Anja Radaljac
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12,5 cm
160 g
115 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
knjige umco
osebna rast, duhovnost in ezoterika
leposlovje > eseji
šport in zdravje > rekreacija
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Klasika pisanja o naravi

»Jaz, ki ne morem niti en dan ostati notri, ne da bi nekoliko zarjavel, sem se, ko sem si kdaj ob enajstih ali štirih popoldan, prepozno, da bi še lahko popravil dan, ko so se nočne sence že začele mešati s sončno svetlobo, ukradel čas za hojo, počutil, kot da sem storil nekakšen greh, za katerega bi se moral kesati; priznam, da sem osupel ob moči vzdržljivosti – da sploh ne omenjam moralne neobčutljivosti – svojih sosedov, ki se tedne, mesece, da, celo leta, za ves dan zapirajo v svoje trgovine in pisarne.
– iz knjige

O avtorju

Henry David Thoreau (1817–1862) je bil ameriški pisatelj, esejist, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof. Njegovo delo je zaznamovalo globoko zavedanje človekove odvisnosti od narave, bil pa je tudi velik kritik brezkompromisnega kapitalističnega izkoriščanja narave. Njegovo najbolj znano delo je Walden: življenje v gozdu (1854), v katerem zagovarja preprosto življenje v naravnem okolju, poleg drugega pa je napisal tudi znamenit esej Hoja (Walking, 1862, v knjižni obliki je izšel posthumno), v katerem se je tej vsakodnevni človekovi aktivnosti posvetil s sebi lastno lucidnostjo, saj je, kot pravi »v svojem življenju spoznal le eno ali dve osebi, ki sta razumeli umetnost hoje, se pravi sprehajanja, in ki sta imeli tako rekoč talent za romanje«. Brezčasna klasika za vse ljubitelje narave.

o knjigi v drugih medijih

Recenzija v Gorenjskem glasu
»Ta drobna, a dragocena knjižica je slavospev hoji. Pa ne (samo) tisti hoji, ki jo najbolj slavimo danes in je namenjena predvsem rekreaciji. Gre bolj za hojo, ki je namenjena meditaciji. Hoji, ki je take vrste, da lahko med njo premišljuješ.
« - Miha Naglič

Recenzija Bukla

Dobrobiti redne hoje tako za telesno zdravje kot duševno aktivnost v tem času znova pridobivajo vse večji pomen, čeprav tovrstni izsledki še zdaleč niso nekaj novega, saj so o tem v preteklosti pisali že marsikateri misleci. Eden od njih je bil Henry David Thoreau (1817–1862), ameriški pisatelj, esejist, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof, ki se je v svetovno miselno zgodovino zapisal s knjigo Walden: Življenje v gozdu, v kateri je zagovarjal preprosto življenje v naravnem okolju. Eden od njegovih znamenitih esejev je tudi Hoja, izšel je posthumno, v katerem se je tej vsakodnevni človekovi aktivnosti posvetil s sebi lastno lucidnostjo, saj je, kot pravi, »v svojem življenju spoznal le eno ali dve osebi, ki sta razumeli umetnost hoje, se pravi sprehajanja, in ki sta imeli tako rekoč talent za romanje«. Hoja zanj pomeni tako zagovor divjega kot narave, enega zadnjih ostankov človekove svobode, saj so ceste in druge poti z vsem tistim, kar se prevaža po njih, namenjene trgovanju in poslovanju, medtem ko sta sprehajanje in pohajanje brez natančnega cilja obenem izlet v samo bistvo človekovega bivanja v osrčju prvobitnega. Brezčasna klasika za vse ljubitelje narave. Knjigi je dodana tudi spremna beseda prevajalke Anje Radaljac.

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...