Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

107 dni Alp

Pohod po rdeči poti Via Alpina; Motivacijski priročnik za vezno pohodništvo, pričevanje
Igor Gruber
107 dni Alp
38,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba, K. Gruber
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-280-1
Leto izdaje izvirnika 2016
Fotografije Igor Gruber
Urejanje Igor Gruber, Katja Gruber
Dodatna besedila Katja Gruber, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
30,5 x 22 cm
1.540 g
304 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
turizem in vodniki
leposlovje > potopisi

Povej naprej

Založnik o knjigi

V poletju 2015 je Igor Gruber uspel uresničiti svoje sanje in je prehodil rdečo pot Via Alpina od Monte Carla do Trsta. V 107 dneh je prehodil 2.640 km in se povzpel za 140 km. Na poti so ga spremljali 14-kilogramski nahrbtnik in pet parov čevljev. Posnel je več kot 12.000 fotografij. Pohod je preko družabnih omrežij redno spremljalo več kot 10.000 ljudi. Svoje dogodivščine in spoznanja s te poti je strnil v tej knjigi, da bi vsakemu ljubitelju gora približal izkušnjo pohodništva na dolge proge oz. veznega pohodništva.
Knjiga ni vodnik po poti Via Alpina, tudi ne leposlovje, še manj tehnični priročnik. Je izbor Igorjevih misli, spoznanj, doživetij, fotografij in tudi praktičnih namigov, ki so nastali pri pripravi, med njegovim pohodom in v času po prihodu domov.
Via Alpina se razprostira čez osem držav: Francijo, Monako, Italijo, Švico, Liechtenstein, Nemčijo, Avstrijo in Slovenijo. Trasa tako prečka meje več kot 60-krat. Poti Vie Alpine potekajo v največji meri na nadmorski višini med 1000 in 3000 metri. Prečkajo 10 narodnih parkov, 17 naravnih parkov in 22 naravnih rezervatov. S svojo umeščenostjo v bližini najlepših naravnih in kulturnih znamenitosti omogoča Via Alpina odkrivanje alpske dediščine v vseh njenih dimenzijah in vzpodbuja spoznavanje prebivalcev, njihovih običajev, šeg, obrti in načina življenja.

Rdeča pot je povezovalna pot med vsemi osmimi državami. Večkrat prečka glavni alpski greben in hkrati povezuje Alpe od Trsta do Monaka preko Bavarske in Liechtensteina. Pohodnik se lahko na svoji poti, zlasti v številnih naravnih in narodnih parkih, prepriča o širini območja Alp, tega največjega evropskega naravnega prostora, kjer lahko odkriva pestrost favne in flore ter uživa ob enkratni lepoti zavarovanih pokrajin. Pot je razdeljena na 161 etap v skupni dolžini 2.631 km. Pri tem je potrebno premagati 137.223 m višinske razlike navzgor in še enkrat toliko navzdol. Predvideno je 886 ur hoje v 162 dneh - Igor jo je prehodil v sto sedmih. Svojo življenjsko izkušnjo je strnil v tej knjigi, z njo pa ponuja tudi bogato pričevanje o srečevanju človeka s samim seboj.

Igor Gruber je računalniški programer, z ženo Katjo živita v Velenju. Mladost je preživljal na podeželju, povezan z gozdom in delom na kmetiji. S tem je narava postala neločljiv del njegovega življenja. Pustolovska in raziskovalna žilica ga je od mladostnega premagovanja nevarnih brezen in jam, osvajanja potokov in dreves ter preko turnega smučanja pripeljala tudi k planinarjenju. Pri osemnajstih letih je opravil izpit za mladinskega planinskega vodnika. Je turni smučar, ljubitelj narave, gora in petja ter fotograf.

Odlomki iz knjige

»Najpogostejše vprašanje, ki so mi ga postavljali pred odhodom in še zdaj je: “Zakaj? Kaj te je pognalo na to pot?” Najprimernejši odgovor, ki ni zrasel na mojem zeljniku je: “Če moraš zastaviti takšno vprašanje, ne boš razumel tudi, če nanj odgovorim.” Neko jutro se zbudiš in v tebi nekaj vrta, vrta ... dokler se to nekaj počasi ne oblikuje v neko hrepenenje, v neko željo. Nato je potrebno ugotoviti, od kod prihaja, kako se počutim če pustim tej misli, da raste ali če jo opustim. V naravi človeka je, da si postavlja izzive. Izziv pa ne bi bil izziv, če ne bi bil večji od prejšnjega oziroma ne bi premikal vsaj ene meje. Rad imam, da so moji cilji samosvoji. Letos sem dopolnil 40 let svojega življenja. Mejnik, ki postavlja mnoga vprašanja. Upal sem, da si bom na tem pohodu odgovoril na mnoga. Vsekakor je bilo to romanje k svojemu bistvu, moji ženi, naravi, stvarstvu, bližnjim, Bogu, ljudem ob poti ...« (Str. 8)

»Pot vas bo notranje spremenila, a prihod na cilj ni trenutek, ko bi zastali, temveč je začetek novega pohod, nove borbe: kako zadržati spoznanja, jih uveljaviti in čim dlje plavati v svoji smeri, ne da bi vas odnesel tok življenja. Ko postane tok vsakdanjih navad premočan, pa na pohod. Saj niste mislili, da ste opravili s pohodništvom? Podzavest potrebuje nekaj časa, da ugotovi, da je pohoda konec. Jaz sem še 14 dni po prihodu domov vsak večer v sanjah hodil.« (Str. 290)

Recenzija Bukla

Via Alpina je planinska transverzala, ki poteka tako rekoč čez celotne Alpe in čez osem držav. Dolga je več kot 2600 kilometrov, ob tem pa ima kar 140.000 višinskih metrov vzpona, saj se večinoma vije na višini od tisoč do tri tisoč metrov. Vse to predstavlja izjemen izziv za vsakega pohodnika, ki je več kot primerljiv z najdaljšimi pohodnimi potmi v Severni Ameriki. Na Vio Alpino se je poleti 2015 podal Igor Gruber, ki je v 107-dnevni hoji po njej uničil kar pet parov čevljev, z nje pa poleg nepozabnega doživetja prinesel kar dvanajst tisoč fotografij, ki jih je zdaj razporedil v obsežno fotomonografijo. Ta prinaša utrinke z vsakega dela te poti, knjiga, oblikovana s poudarki na vizualnem prikazu prehojene pustolovščine, pa poleg tega nudi vzporedno avtorjevo zgodbo ter utrinke njegovih najbližjih, ki so ga spremljali na tej poti. Ob tej iskreno izpisani in svojevrstno oblikovani knjigi je izšel tudi dvd z dokumentarnim filmom. Pohodni in knjižni podvig!

Samo Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...