Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Daleč od ponorelega sveta

60 manj obiskanih turističnih biserov Slovenije: izletniški vodnik
Marjan Žiberna
Daleč od ponorelega sveta
32,99 € 32,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,99 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-01-6849-2

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
16,8 x 24,5 cm
740 g
261 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Marjan Žiberna, uveljavljen pisatelj in publicist, nam v novem vodniku ponuja šestdeset predlogov za izlete v manj obiskane kraje po vsej Sloveniji.

Manj znani naravni in kulturni biseri
Vodnik nam kaže pot daleč od ponorelega sveta, od dolgih čakalnih vrst, cestnih zastojev in nagnetenih glavnih trgov. Povabi nas, da se prepustimo radovednosti in spoznamo manj znane bisere Slovenije, ki pa niso nič manj osupljivi od glavnih turističnih atrakcij. Z obilico znanja nam približa kraje, kjer smo morda nekoč že bili, pa je spet prišel čas, da obudimo znanje in zanimanje zanje, se umaknemo v tišino narave ali se prepustimo občutkom za zidovi kulturnozgodovinske zapuščine.

Samostani, gozdovi, soline … 
Od brezciljnega potepanja po Ljubljanskem barju do čudovitih odsevov snežniške graščine, obkrožene s tisočletnimi gozdovi, obiska čudovitih, v tišino odetih samostanov, razgleda na Tržaški zaliv, sprehoda po zapuščenih solinarskih hišah, ki odsevajo v morju, obiska nekdanje topilnice živega srebra, s kolesom ali čolnom v podzemlje Pece …

Knjiga je razdeljena na slovenske pokrajine, zaobjema pa vse od raziskovanja manjših mest, ki so ohranila svoj značaj, do dvorcev, ki še vedno razkrivajo svojo zanimivo preteklost. Vodi nas do osupljivih koščkov narave, kjer se pretakajo slapovi, zrcalijo jezera, zibajo mogočna drevesa in kjer nam pot prekrižajo majhne in velike živali.

o avtorju

Marjan Žiberna je novinar, pisatelj, urednik, scenarist, avtor različnih besedil. Za svoje delo je prejel različne nagrade in priznanja. Deluje tudi kot scenarist, ureja popotniško revijo Svet in ljudje, poljudno strokovne knjige in publikacije z različnih področij, kot pisec redno sodeluje s slovensko izdajo revije National Geographic, ki je njegove reportaže objavila tudi v nekaterih mednarodnih izdajah.

Recenzija Bukla

Že skoraj tradicionalno založba Mladinska knjiga vsako pomlad predstavi enega, včasih pa tudi dva izletniška vodnika. Tako je tudi letos, ko dobivamo en preveden pohodniški priročnik po 53 izbranih planinskih poteh po vsej Sloveniji in en izvirni izletniški vodnik, ki prinaša 60 predlogov za obisk manj znanih, a prekrasnih kotičkov Slovenije.
Priročnik Izbrane planinske poti je napisala Nemka Evamaria Wecker, dolgoletna planinka in avtorica lepega števila vodnikov, v njem pa je premišljeno izbrala atraktivne hribovske in gorske izlete po slovenskih planinah in gorah. Ta vodnik je še kako primeren za tiste Slovence, ki se šele začenjajo podajati po našem hribovju in bi radi dobili okus po različnih vrhovih ter dostopih nanje na vseh koncih Slovenije. Avtorica je namreč dovolj enakomerno razporedila svoje izbrane izlete (poudarek je seveda še vedno na vseh treh alpskih gorovjih), tako da nas pelje vse od Jeruzalemskih goric in Boča, pohorskih vrhov in Trdinovega vrha ter Nanosa in Kokoši ter drugih vzpetin v jugovzhodnem in jugozahodnem delu Slovenije, potem pa se obrne proti severu in – vmes sta tudi ljubljanska Šmarna gora in Grmada – se napoti proti višjim hribom in goram. Vsak izlet je nadrobno opremljen z ustreznimi informacijami, in čeprav je na prvi pogled čudno, da je izšel prevedeni vodnik o domačih hribih, s pregledom izbranih vrhov odločitev za to postane hitro jasna – gre za priročnik, ki bo uporabniku prinesel relevanten pregled več kot petdesetih reprezentativnih in atraktivnih slovenskih vrhov.
Marjan Žiberna, avtor drugega vodnika, je dolgoletni publicist, zadnje čase tudi pisatelj, s svojim metaforično naslovljenim vod­nikom Daleč od ponorelega sveta nagovarja izletnike, ki bi se morda radi na svojih pohajanjih po Sloveniji tudi malo sprehodili ter odkrili kaj novega. V enajstih tematskih sklopih, zasnovanih geografsko od okolice Ljubljane čez Notranjsko, Primorsko, Idrijsko-Cerkljansko, Gorenjsko, Koroško, Štajersko, Pomurje, Dolenjsko, Ribniško in Kočevsko ter Belo krajino, nas odpelje na mnoge znane, a s strani Slovencev vsekakor premalo obiskane bisere, ki se ponašajo z naravno ali pa zgodovinsko vrednostjo. Od Ljubljanskega barja, Podpeškega jezera in jezera na Rakitni v Rakov Škocjan in na grad Snežnik, prek Hrastovelj in Socerba, bolnice Franje, v Dolžanovo sotesko in Žičko kartuzijo, v samostan Olimje, na grad Grad, pa do Bukovniškega jezera, Muljave, samostana Stična, Osilnice, grada Kostela, če naštejem samo tiste, ki najprej padejo v oči, nas Žiberna vabi na različne konce Slovenije ter nam v informativnem, a zavzetem slogu predstavlja kraje, ki jih je po njegovem mnenju vredno obiskati. Knjigi, ki bosta v letošnji pomladi in poletju navdihovali pohodnike in izletnike!

Samo Rugelj, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...