Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

V zasnežene gore

Izbirni vodnik
Gorazd Gorišek
V zasnežene gore
26,90 € 26,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6870-36-8
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Mire Steinbuch

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
360 g
199 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
turizem in vodniki
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nov vodnik po zasneženih slovenskih gorah. Predstavljenih je 55 tur in je namenjen širšemu krogu uporabnikov, zato so v večini predstavljeni lažji sredogorski vrhovi. Namenjen je predvsem samostojnim planincem, ki bi radi vrhove, ki so jih dosegli v kopnih razmerah, obiskali tudi v snegu.

Avtor, Gorazd Gorišek, vseh uporabnikom knjige polaga na srce, da so zimske gore, čeravno lepe in mogočne, tudi nevarne. Gorniški vodnik predvsem vabi in manj opozarja. Temu je namenjena strokovna literatura, avtor pa še bolj priporoča tečaj varnega gibanja v zimskih razmerah in varstva pred snežnimi plazovi.

Na vaši planinski knjižni polici naredite prostor za zimski planinski vodnik V zasnežene gore. Je vodnik, namenjen širšemu krogu uporabnikov, zato so v večini predstavljeni lažji sredogorski vrhovi, za gorniške sladokusce pa je opisanih tudi nekaj zahtevnejših visokogorskih tur. Precej tudi takšnih, katerih opisov ne boste našli v drugi literaturi (če odštejemo turnosmučarske vodnike).

A avtor poudarja, da »izbor je kaj nehvaležna naloga«. Ne glede na dejstvo, da so gričevnata območja slovenske očetnjave, v tovrstnih vodnikih skromneje zastopana od gornikom ljubšega strmejšega sveta, je Gorazd Gorišek, že prekaljeni pisec gorniške literature, poskušal »vsaj delno zaviti tudi na jug in vzhod naše domovine, kjer lahko v poštenih zimah ravno tako opravimo spoštovanja vredne ture.«

Tako lahko na 200 straneh, kolikor jih planinski vodnik obsega, najdete ideje in opise za vzpone na 20 vrhov Julijskih Alp, 13 vrhov Karavank, 9 ciljev Kamniško-Savinjskih Alp ter 8 Primorskih oz. Notranjskih vrhov ter 4 Posavske oz. severovzhodnoslovenske zimske planinske cilje. Gorišek pa je svoj izbor dodal še Dobrač, prvaka Ziljskih Alp, ki ga zaradi bližine slovenske meje, predvsem pa zaradi naših rojakov, ki že stoletja bivajo pod njem, lahko upravičeno smatramo tudi za slovensko goro.

Na kratko ... 55 vrhov in ciljev, neskončno zasneženih pogledov. Potrebujemo sploh še kaj več? 

Recenzija Bukla

Publicistu in gorniku Gorazdu Gorišku sta skoraj hkrati izšli dve knjigi, poleg Gorniških potepanj z otroki še V zasnežene gore. (Odhajajoča) zima s snegom za obiskovalce gora vedno predstavlja poseben izziv: ko je gora kopna, je morda lahko precej preprosto dostopna, ko pa je pokrita s snegom, se vse skupaj lahko precej spremeni. Eden takih primerov je denimo vzpon na Grintovec, ki velja za lahko dostopen (a naporen) kopni pristop na najvišjo goro v Kamniško-Savinjskih Alpah, pozimi pa se prelevi v zahteven vzpon, kjer je treba biti na končni Strehi kar previden, da ne pride do kakega zdrsa, ki je terjal že preveč življenj. Gorišek sistematično obdela vzpenjanje v snegu, potem pa nam predstavi 55 hribovskih in gorskih izletov, ki so razporejeni tako čez naša tri največja gorstva, kot tudi Primorsko in Notranjsko ter Posavsko hribovje in severovzhod Slovenije. Poleg običajnih podatkov, ki jih potrebuje hribovec za snežene vzpone na posamezen vrh, so posebnost tega vodnika »sneženi zemljevidi«, s katerimi dobimo plastičen snežen vpogled v to, kaj nas čaka pri vzponu, v njem pa bodo našli obilo idej tudi tisti, ki so manj izkušeni pri zimskem obiskovanju naših vrhov.

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...