Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moj Dunaj

Po sledeh slovenskega in univerzalnega Dunaja
Mojca Gätz
Moj Dunaj
34,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2016
ISBN 978-3-7086-0898-3

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 14,5 cm
375 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
zgodovina
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dunaj ni le ena najstarejših naselbin Srednje Evrope, središče kulture, sedež nekaterih pomembnih mednarodnih političnih organizacij, glavno mesto Avstrije in nekdanja rezidenca mogočne habsburške monarhije – Dunaj je veliko več. Dunaj je harmonično prelivanje Vzhoda z Zahodom. Je slika tradicije in umetnosti, napolnjene z lepotami in brazgotinami preteklosti. Je lepa neskončna melodija vsevrstnih tonov. Je mesto glasbe, sanj in psihe. Je mesto, kjer se visoka kultura dostojanstvene preteklosti skladno zliva v sedanjost.

Dunaj je mesto, ki je od nekdaj bogatilo duše vsem priseljencem, tudi Slovencem.

Ni čudno, da je ravno v tem mestu, ki je mešanica različnih kultur in narodnosti in kjer se srečujeta atlantsko in celinsko podnebje, dr. Sigmund Freud ustanovil psihoanalizo. Ta je bila na prelomu iz 19. v 20. stoletje odločilna za razvoj posebne umetniške zvrsti jugendstila na Dunaju.

Recenzija Bukla

Ob nedavni 100. obletnici smrti skoraj sedemdeset let vladajočega Franca Jožefa I. in s tem povečanega zanimanja za skupno preteklost je Dunaj še nekoliko bolj privlačen cilj slovenskih obis kovalcev, kot je sicer. Kulturnozgodovinski vodnik po prestolnici – prvič in poslednjič skupni tudi vsem Slovencem – seveda ustreže radovednosti v tej smeri. Velik del vsebine je namenjen zgodovini mesta in Habsburžanov ter opisom zlasti z njimi povezanih znamenitosti v 23 dunajskih okrajih. O tem je mogoče najti toliko in še več tudi v drugih virih, zato pa malo ali nič o slovenskem deležu v podobi in duhu Dunaja, kakor se mu je poznavalsko posvetila dunajska Slovenka Mojca Gätz. Ker izkušena vodnica po mestu in okolici v ilustriranem priročniku med drugimi, iz svoje vednosti in perspektive, šestkrat omenja Frana Miklošiča, osemkrat Ivana Cankarja, dvanajstkrat Maksa Fabianija in kar sedemnajstkrat Jožeta Plečnika, ga je upravičeno naslovila Moj Dunaj.

Iztok Ilich; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...