Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Arhitekt Jože Plečnik v Italiji, 1898-1899

France Stele
Arhitekt Jože Plečnik v Italiji, 1898-1899
34,00 € 34,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,02 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-284-847-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16,5 cm
610 g
308 strani
Kategorije
biografije in spomini
umetnost > arhitektura

Povej naprej

Založnik o knjigi

Eden največjih slovenskih umetnostnih zgodovinarjev France Stele je imel dostop do zapuščine Jožeta Plečnika, v kateri se je med drugim ohranilo gradivo, ki se nanaša na prelomno leto Plečnikovega življenja, ko je po diplomi na Dunaju prejel štipendijo, ki mu je omogočila nekajmesečno študijsko potovanje po Italiji, s čimer je prvič prišel v osebni stik z italijansko in zahodnoevropsko umetnostjo. Objavljena celota pisem domačim, posebno bratu Andreju, ter dnevniški zapisi razkrivajo podrobnosti iz Plečnikove zasebnosti, zlasti iz njegove mladosti, ter oblikovanje Plečnikove človeške in umetniške osebnosti, zgodovinski pomen pisem pa Stele že v uvodu označi za prelomen. Knjiga je osebno pričevanje Plečnikovega prvega potovanja v Italijo (od Benetk do Rima in krajšega obiska v Franciji), ki zanj pomeni tudi prvo srečanje s klasiko. Iz Italije se je vrnil spremenjen, ta sprememba pa je pomenila prelom v njegovem razumevanju arhitekture.

Najobširnejše poglavje v knjigi je namenjeno pismom in popotnemu dnevniku, preostalih petero, predgovor in del z znanstvenim aparatom pa pojasnjevanju okoliščin, dopolnjevanju pisem z drugimi pomembnimi viri, komentiranju in nakazovanju nekaterih mogočih prihodnjih raziskovalnih poti. Delo, ki se po strokovni vnemi težko primerja z drugimi Steletovimi deli, je prvič izšlo pred več kot pol stoletja, ob 150. letnici Plečnikove smrti pa izhaja v prenovljeni, rahlo dopolnjeni (študija dr. Petra Krečiča in uredniški predgovor) in predvsem likovno osveženi ter obogateni podobi.

Recenzija Bukla

O znamenitem arhitektu Jožetu Plečniku (1872–1957), ki se je rodil pred sto petdesetimi leti, zaradi česar imamo letos Plečnikovo leto, so bile napisane že številne knjige, prav posebno mesto med njimi pa zaseda Arhitekt Jože Plečnik v Italiji, 1898–1899, ki jo je pred petinpetdesetimi leti, torej 1967, deset let po Plečnikovi smrti, objavil znameniti umetnostni zgodovinar France Stele (napisana je bila že nekaj let poprej). V njej je z uporabo dostop­ne dokumentacije od Plečnikovih pisem in skic naprej popisal Plečnikovo formativno leto v Italiji, kjer je bodoči mojster med študijskim potovanjem in ogledovanjem italijanske arhitekture prišel do vpogledov, ki so bili ključni za njegove kasnejše arhitekturne projekte. Zdaj je ponovno izšla v prenovljeni in rahlo popravljeni izdaji, prekrasno oblikovano delo z dodanim grafičnim gradivom in barvno polo na koncu pa sta uredila Špelca Mrvar in Peter Krečič, ki je Plečniku že posvetil nekaj knjig, nazadnje biografijo Plečnik: živeti za popolnost (Beletrina, 2018), tokrat pa je napisal tudi tehtno sprem­no besedo. Knjiga, ki Plečnikovo »italijansko potovanje« na novo osvetljuje tudi za današnje generacije.

Samo Rugelj, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...