Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Atlas arhitekturnih form

Arhitektura skozi prostor in čas
Jože Marinko
Atlas arhitekturnih form
34,50 € 34,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,04 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-278-393-8
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Leon Debevec, Peter Fister
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
trda vezava
33,5 x 24,5 cm
890 g
92 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > arhitektura

Povej naprej

Založnik o knjigi

Arhitekturne forme v besedi in risbi

Arhitektura je umetnost, s katero se v življenju srečujemo vsi. Atlas arhitekturnih form v sliki in besedi prinaša nazoren pregled arhi­tekturnih form, kot so se izoblikovale skozi zgodovino. Strokovno podkovano, a hkrati poljudno, najširšemu krogu bralcev namenjeno delo je nadvse primerno čtivo za vse, ki si želijo razširiti splošno razgledanost – za osnovnošolce, srednješolce in vse, ki jih zanimata umetnost stavbarstva in zgodovina civilizacij.

Atlas arhitekturnih form Jožeta Marinka, dolgoletnega profe­sorja klasičnega arhitekturnega izročila na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo, nam na pregleden način razkriva žlahtnost ter pomensko bogastvo arhitekturnih form. Skupaj z avtorjevima predhodnima monografijama Antična arhitektura in Vpliv antike v arhitekturi sooblikuje nekakšen arhitekturni triptih o nikoli potešeni strasti arhitekturnega genija, da bi človeku v preobli­kovanju rigidne materije kazal na obzorja onkraj nje. Namenjen kar najširšemu krogu bralcev Atlas prinaša zgoščeno predstavitev arhitekturnega snovanja, osredotočeno na arhitekturne forme, ter v besedi in risbi razgrinja bogato ustvarjalnost na področju stavbarstva – od njenih začetkov do danes.

Posamezna arhitektura je najprej prikazana z risbami, s kate­rimi je možno kar najjasneje predstaviti posamezne stavbe ter arhitekturne člene in njihove oblike. Sledi predstavitev stavbnega tipa, ki najbolj nazorno kaže arhitekturne forme določenega obdobja – npr. grški tempelj, romanska stolnica, renesančna palača, muzej … – in je s prostorsko risbo prikazan v sredini desne strani. Ob njem so risbe stavbnih členov, ki kažejo značilne arhitekturne forme obravnavanega obdobja.

Recenzija Bukla

Prekrasno urejen atlas, ki nas popel­je na pettisočletno zgodovino (stavbenih) arhitekturnih form od egipčanske arhitekture pa vse do tako imenovane visokotehnološke arhitekture, ki se je porodila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja s francoskim kulturnim centrom Georges Pompidou. Jože Marinko, dolgoletni profesor arhitekturnega izročila na ljubljanski šoli za arhitekturo (tudi soavtor dela Vpliv antike v arhitekturi) nam v tej knjigi, ki je večinoma strukturirana v štiristranska poglavja (na levi je opis konkretne, denimo secesijske arhitekture, na desni pa grafična predstavitev njenih najznačilnejših elementov) razkriva žlahtnost in bogastvo arhitekturnih form skozi zgodovino. Pri tem ne ostaja zgolj pri klasičnih opredelitvah, kot so grška, rimska, perzijska, gotska, baročna, renesančna, secesijska, klasicistična arhitektura itn., temveč zariše tudi nekaj svojih potez, kot je denimo Plečnikova arhitektura, srednjeveška utrdbena arhitektura itn., s čimer tudi arhitekturno bolj laičnemu, a zavzetemu bralcu (in gledalcu) opiše in pokaže, kako razlikovati med seboj različne tipe arhitekture. Monografija, ki vas estetsko in vsebinsko premišljeno vrže neposredno v naročje arhitekture.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...