Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Stranpota slovenskega filma

Zapisi o kinematografiji 2000-2007
Samo Rugelj
Stranpota slovenskega filma -10%
17,91 € 19,90 € Prihrani 1,99 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Druge filmske knjige
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6445-59-7
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
500 g
352 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > film
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Najpomembnejši slovenski filmi zadnjega obdobja so nastali zunaj ustaljenih in institucionalno potrjenih norm in načel, kot nekakšen upor in protest proti državnim filmskim institucijam. Ko pa so njihovi uspešni ustvarjalci dobili novo priložnost, tokrat v institucionalnem okvirju, so skoraj vsi za precej več denarja posneli slabše filme, s katerimi so bili v produkciji pogosto tudi takšni ali drugačni problemi, torej (velikanske, tudi večletne) zamude, precejšnje prekoračitve proračunov, ki jih je moral potem Sklad reševati, kakor je vedel in znal.

Odgovor na vprašanje »Le zakaj imajo največjo smolo ravno filmi, ki jih financira Filmski sklad?«, ki si ga zamišljeno zastavljajo tudi na Filmskem skladu, je tako skoraj prelahek: njihova smola je ravno v tem, da jih financira Sklad, saj je to povezano z veliko preslabim nadzorom nad potekom realizacije samega filmskega projekta.

Glede na to, da je razdeljevanje denarja utemeljeno na precej nepreglednih umetniških kriterijih in da gre za zelo majhen sistem, v katerem se vsi, tisti, ki kandidirajo za denar, in tisti, ki ga razdeljujejo, poznajo že dolga leta, je skoraj nujno, da prihaja do nepravilnosti, nejasnosti, pomot, zapletov in napak. To je knjiga o tem, kaj vse bi se dalo v zakulisju slovenske kinematografije spremeniti na bolje. Posledično bi bili veliko boljši tudi slovenski filmi. Če si torej letos spomladi ne morete ogledati nobenega novega domačega filma, lahko preberete vsaj novo knjigo o slovenski kinematografiji.

(Iz uvoda)


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...