Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Aci Bertoncelj: apostol slovenske klavirske in komorne glasbe 20. stoletja

Aci Bertoncelj: apostol slovenske klavirske in komorne glasbe 20. stoletja
32,00 € 32,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,96 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Fotografije Tihomir Pinter, ... [et al.]
Urejanje Franc Križnar, Milan Marinič

Tehnične lastnosti
trda vezava
31 x 24,5 cm
1.720 g
254 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
umetnost > glasba
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

V monografiji – zborniku, ki obsega 260 strani so zbrani prispevki vseh 18. razpravljavcev in obsežno slikovno in fotografsko gradivo ter nekaj pisem, ki so jih napisali Aciju v spomin prav za to priložnost njegovi sodelavci. Z monografijo – zbornikom pa so obudili spomin na tega izjemnega pianista, intelektualca in pedagoga ter njegovo življenje in delo osvetlili iz različnih zornih kotov.

Recenzija Bukla

V znanstveni monografiji o svetovno znanem pianistu in glasbenem pedagogu Aciju Bertonclju (1939– 2002) so objavljeni referati simpozija, ki je potekal v Domžalah februarja 2016 in na katerem so sodelovali številni domači muzikologi, glasbeniki, avtorjevi sodobniki in sodelavci. Več kot 20 avtorjev je dobro desetletje po pianistovi smrti skušalo umestiti njegovo poustvarjalno in pedagoško delo v povezavi z rodnimi Domžalami, pa tudi s slovenskim in evropskim prostorom, kjer je koncertiral, snemal in poučeval. Bil je prejemnik številnih nagrad (Župančičeve, Prešernovega sklada, Kersnikovih plaket, Grand prix du disque, častni član Društva skladateljev Slovenije), izvrstni solist in komorni glasbenik (Trio Tartini, rezidenčni pianist Simfoničnega orkestra RTV, sodeloval je z violončelistom Heinrichom Schiffom …). S prepoznavno slogovno zaokroženostjo in tehtnostjo se je s posebno predanostjo in angažiranostjo posvečal tudi izvajanju sodobne slovenske glasbe 20. stoletja. Pri njegovem pedagoškem delu pa velja posebej izpostaviti 23 let poučevanja na Akademiji za glasbo, sodelovanje na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih ter 8-letno sodelovanje na Srednji glasbeni šoli v Velenju.
V knjigi, ki je razdeljena v tri sklope, tako spoznamo živ ljenjsko in delovno pot (Križnar, Brojan, Snoj), s poudarkom na sodelovanju v glasbenem življenju rodnih Domžal (Stiplovšek, Marinič, Šarec, Habe, Kozjek) ter širše, v slovenskem in svetovnem prostoru (Ribizel, Bravničar, Šetinc, Engelman, Neubauer, Haas, Mihelčič, Flisar Šauperl). Dragoceni so tudi spomini na pedagoško delo (Krečič, Šramel Vučina) in osebna znanstva (Petrić, Schiff, Fugger). Zbrano je obsežno spremljevalno gradivo, tako statistično kot tudi koncertni sporedi, arhivsko, notno in fotografsko gradivo, pri čemer velja posebej izpostaviti umetniške portrete dr. Tihomirja Pintarja. Recenzijsko delo sta opravila dr. Primož Kuret in dr. Jonatan Vinkler, lektoriranje pa Rudenka Nabergoj. Opazno je oblikovanje monografije Marjana Kocjana iz DC Studia, ki je moral uporabiti veliko iznajdljivosti, da je nastalo jasno strukturirano delo, ki dostojno ohranja spomin na izjemnega poustavarjalca, ki se je zelo približal najbolj žlahtnemu poslanstvu nesmrt nega ustvarjalca in umetnika.

Cveta Zalokar, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...