Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Boljševiki prihajajo na oblast

Revolucija leta 1917 v Petrogradu
Alexander Rabinowitch
Boljševiki prihajajo na oblast

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7003-19-2
Naslov izvirnika The Bolsheviks come to power
Prevod Mojca Dobnikar
Spremna beseda Lev Centrih
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17,5 cm
900 g
413 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

O knjigi

»Kako je torej prišlo do tega, da se je moje zanimanje s strastnega protiboljševika Ceretelija preusmerilo na njegove smrtne sovražnike, boljševike? In kako je prišlo do tega, da sem ostro prelomil s svojim začetnim mnenjem o boljševikih in gibanju, ki jih je pripeljalo na oblast? V preteklih letih so me to velikokrat vprašali, odgovor pa je precej preprost. Delo s Haimsonom in Thompsonom mi je vsadilo strast do zbiranja zgodovinskih dokazov pa tudi zavezanost poštenosti.« (avtor v knjigi)

Avtorjevo temeljno delo in obenem klasično delo iz socialne zgodovine, ki v stroki velja za prebojno in najtemeljitejšo raziskavo oktobrske revolucije. Ta sloves je knjiga ohranila vse od prve izdaje l. 1976 do danes. Študija je plod avtorjevega desetletnega raziskovalnega dela in proučevanja arhivov, temelji na izredno bogatem zgodovinskem gradivu, dokumentih, primerjalnih analizah tedanjega tiska, študijah sovjetskega zgodovinopisja, družinskih arhivov itn. Prinaša podroben idejni in zgodovinski prikaz oktobrske revolucije, ki ni bila (zgolj) puč majhne skupine dobro organiziranih revolucionarjev, ampak je imela široko oporo v ljudskih množicah, njihovih interesih ter velikih napakah reakcije.
Pripoved se začne z julijskimi dnevi, ko reakcija razžene prezgodnje vstajnike na petrograjskih ulicah, boljševiki pa gredo v ilegalo. Nadaljnji koraki, ki se končajo s padcem začasne vlade, so opisani naravoslovno natančno, zdi se, kot da je dokumentiran vsak korak gardistov proti Zimski palači in mestnih uradih. Avtor popiše razvoj »specialnih« organizacij znotraj boljševiške partije, brez katerih ne bi bilo revolucije, denimo vojno organizacijo. Boljševike opisuje kot idejno neenotno gibanje, kjer Leninove zamisli povzročajo glavobole in so večkrat ovira za revolucionarno akcijo. Ključni zaplet je namenjen Leninovemu uvidu po julijskih dogodkih leta 1917, da je s sovjeti marsikaj narobe in da so vse bolj podobni meščanskim parlamentom. Poudarek, ki ga je mogoče izpeljati iz te knjige, je, da je bila oktobrska revolucija obenem tudi protisovjetska – ključna dejanja so bila izpeljana mimo teh najbolj znanih teles ruske revolucije.
Veristično napisano delo nikakor ni suhoparna zgodovinopisna študija. Bere se tekoče, avtor pa ni skoparil niti z anekdotami. Nedvomno zapolnjuje vrzel na področju zgodovine revolucij. Nova izdaja ob 100. obletnici oktobrske revolucije vsebuje novo uvodno besedilo, v katerem avtor med drugim opisuje svoj lastni poklicni razvoj – od domačih vplivov in odraščanja v meščanskem kulturnem miljeju ruskih izseljencev na vzhodni obali ZDA, v katerem je bila ruska revolucija prezirana kot popolnoma negativna, kar se je še stopnjevalo v času hladne vojne, ko je Sovjetska zveza veljala za utelešenje zla in za smrtnega sovražnika »svobodnega sveta«, do kritične točke – študija zgodovine na Univerzi v Chicagu pri Leopoldu Haimsonu in Johnu M. Thompsonu na Univerzi v Indiani – ter na koncu podrobnega proučevanja ruskih arhivov.

Recenzija Bukla

Stoletnica oktobrske revolucije leta 2017 je (tudi pri nas) prinesla (ponoven) izid mnogih zgodovinskih knjig, ki obravnavajo to obdobje, nekatera klasična dela, med katera spada tudi to Rabinowitchovo iz leta 1976, pa so dobila prenovljene izdaje z novimi predgovori, ki še dodatno osvetljujejo ta čas s sodobne perspektive. Alexander Rabinowitch (1934), je potomec živahne ruske imigrantske skupnosti, saj so se v njegovem otroštvu pri njegovem očetu zbirali najuglednejši Rusi, ki so takrat živeli v ZDA, od Nabokova do Kerenskega, zadnjega predsednika začasne vlade, ki je februarja 1917 nadomestila carja. Zato ni čudno, da se je sam usmeril v zgodovino in kasneje postal dolgoletni vodja Inštituta za ruske in vzhodnoevropske študije na Univerzi v Indiani ter tudi zaslužni profesor zgodovine. Njegova obsežna monografija je poskus temeljite in politično nepristranske analize revolucionarnega leta 1917 v Petrogradu, ko so na oblast prišli boljševiki in v kasnejši triletni strašni državljanski vojni postopoma oblikovali skrajno avtoritarni režim pod nadzorom komunistov. Ta je obvladoval rusko politiko in družbo ter bil večino 20. stoletja osrednji dejavnik v ključnih mednarodnih zadevah. Obenem pa je bil prihod boljševikov tudi začetek ogromnega, globalnega družbenega eksperimenta v egalitarnem socializmu, ki je ob koncu osemdesetih in začetku devetdesetih let propadel oziroma se preobrazil – denimo na Kitajskem. Rabinowitch z navajanjem mnogih zgodovinskih virov nadrobno secira dogajanja v usodnem letu in poskuša večplastno osvetliti zaporedje dogodkov, ki so na koncu pripeljali do prevlade boljševikov. Zgledno delo socialnega zgodovinopisja.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...