Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Boris Pahor

V žrelu Udbe
Igor Omerza
Boris Pahor
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2017
ISBN 978-3-7086-0952-2
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Hanzi Filipič

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16,5 cm
1.310 g
636 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

V 80. letih 20. stoletja je to, kar je Pahor poprej počenjal desetletja v zamejstvu in s tem povzročal bolestno zalezovanje in šikaniranje s strani Udbe in matičnega režima, in kar sem natačno opisal v tej knjigi, z vso silo pljusknilo v matico, v njeno ljubljansko središče, kjer je Nova revija, med drugim, na svoj jambor obesila Borisovo oz. Zalivovo zastavo Kocbeka in slovenskega nacionalnega vprašanja.Tako je Zaliv po letih in letih prepovedi plovbe v matico, v simbolnem pomenu, s kapitanom Borisom Pahorjem ob jamboru zmagoslavno priplul v Ljubljano in tam tudi ostal. To se ni izpričalo samo v posledični demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije, v prehodu našega naroda v suvereno in mednarodno priznano nacijo, ampak tudi v posebnem in izjemnem statusu, ki ga je že za svojega življenja dobila osebnost pisatelja Borisa Pahorja v našem in evropskem prostoru, v naši nacionalni biti in nacionalni zgodovini.

V knjigi je dokumentirano, da je SDV zalezoval Pahorja od leta 1952 do 1989. Na primer je izvajal tajne preiskave v njegovi hiši v Trstu, v Dutovljah in v hiši njegove sestre v Trstu. V hišo v Trstu mu je nastavil tudi skrite mikrofone, nadziral njegovo pošto in prisluškoval telefonu. Med drugim je v njegovi hiši s tajnimi mikrofoni izvedel za obljubo Edvarda Kocbeka, ki jo je dal Pahorju leta 1975, da bo javno spregovoril o povojnih pobojih domobrancev. Prepise nekaterih prisluhov je Omerza objavil v knjigi. Poročila SDV-ja o Pahorju so po izsledkih avtorja prejemali številni takratni visoki predstavniki vrha komunistične partije in države, med njimi Stane Dolanc, Edvard Kardelj, Mitja Ribičič, Franc Popit in Milan Kučan.

"Pišem predvsem na temeljih dokumentov Udbe, in če kdo v mojih knjigah razpozna pačenje zgodovine, je to lahko zgolj krivda in greh nekdanje tajne politične policije." avtor Igor Omerza v Novem glasu

"Ta knjiga med drugim pokaže oz. potrjuje, da je Boris Pahor izjemen človek. Nisem našel ene same zadeve, ki bi nanj metala senco. Moram reči, da ostajata njegov lik in njegova vloga, tako kot izhajata tudi iz teh dokumentov, ekscelentna." Igor Omerza v Mladiki

Recenzija Bukla

Publicist Igor Omerza je v odmevnih objavah svojih raziskav dostopnih arhivskih fondov že večkrat omenjal Borisa Pahorja, ki ga zaradi njegovega velikega vpliva in pomena v širšem slovenskem prostoru tudi ni mogel obiti. Tukaj ga je kot živo pričo razvoja in razpada ter večkrat tudi žrtev represivnega delovanja državnih tvorb, v katerih je živel, postavil povsem v ospredje – potem ko ga je že med zbiranjem gradiva seznanil z nekaterimi celo zanj novimi odkritji. Vsa zadevajo delovanje tajne politične policije, SDV oziroma Udbe, ki je s svojimi ovaduhi, prisluškovanjem in z drugimi metodami spremljala, nadzorovala in občasno tudi sankcionirala delovanje Pahorja ter širokega kroga njegovih sodelavcev pri reviji Zaliv in na drugih področjih. Zalezovalci, kot se je potrdilo tudi v mnogih drugih primerih, so bili dobro seznanjeni že z razmišljanji, kaj šele s pisanjem teh ljudi, preden je bilo sploh objavljeno! To osupljivo, z viri sproti dokumentirano gradivo je v knjigi kronološko razdeljeno v pet delov. Obravnavajo obdobja 1952– 1969, 1970– 1974, leto 1975, 1976– 1979 in 1980– 1989. Čeprav se osredotoča na eno samo leto, za katero se je ohranilo tudi daleč največ gradiva v 238 »indikativnih biltenih«, poročilih tajne policije tedanjemu slovenskemu političnemu vrhu, je prav tretji del osrednji in najpomembnejši. V vseh podrobnostih so namreč prikazani dogajanje ob nastajanju in viharni odmevi po objavi brošure Edvard Kocbek, pričevalec našega časa, ki jo je Pahor z Alojzom Rebulo leta 1975 objavil v Trstu.

Iztok Ilich, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...