Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Imperij
37,99 € 37,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,14 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Premiki
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-01-7274-1
Naslov izvirnika Imperium
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Niko Jež

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 17 cm
600 g
323 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Imperij se začne s pripovedjo Ryszarda Kapuscinskega o sovjetski okupaciji njegovega mesta na vzhodu Poljske leta 1939. Vrhunec doseže petdeset let pozneje z dolgim potovanjem po prostranih ozemljih Sovjetske zveze, ki ga popelje od strašljivih hodnikov Kremlja do zapuščenega gulaga Kolyme, od stavke rudarjev v polarnem krogu do panične vožnje z avtobusom v od vojne razdejanem Kavkazu.

»Rusija je izbljuvala vso to gnusobo, s katero so jo hranili.« - Fjodor Dostojevski

Iz knjige

»Kričanje, jok, puške in bajoneti, spačeni obrazi prepotenih in jeznih mornarjev, nekakšen bes, nekakšna groza in nedoumljivost, vse to je bilo tam, pred mostom čez Pino, v svetu, v katerega sem stopil, ko sem imel sedem let.« 

Recenzija Bukla

Poljskega novinarja in znamenitega knjižnega avtorja Ryszarda Kapuścińskega (1932–2007) v slovenščini že poznamo po knjigah Cesar, Ebenovina in Potovanja s Herodotom, zdaj pa je, ravno v pravem in aktualnem političnem trenutku, izšlo še eno njegovih najbolj znanih del Imperij, izvirno objavljeno leta 1993. V njej se je Kapuściński posvetil nikoli povsem razumljeni Sovjetski zvezi in njenemu razpadu, svojo zgodbo in perspektivo pa spleta iz treh zaporednih pripovednih niti. Prva predstavlja spomine na mladost, rojen je bil namreč v beloruskem mestu Pinsk, ko se je (leta 1939) prvič srečal z imperijem, saj so se v šoli, kamor je hodil, od prve ure naprej učili rusko abecedo. Drugi del zgodbe sega v leto 1989, ko je prebiral novice, ki so prihajale iz Moskve, začutil, da se Sovjetski zvezi pišejo zadnji dnevi, in se napotil tja, da bi ujel porajajoči se novi duh, ki ga nadrobno komentira z navedbami drugih piscev in tem, kaj so mislili in pisali o Rusiji. Tretji, zaključni in najkrajši del pa je avtorjeva pot v Rusijo v letih 1992 in 1993, ko v novem stanju skuša uzreti obet njene prihodnosti, ki pa jo ves čas motri v kontekstu njene zgodovine. Slikovito in pomenljivo!

Samo Rugelj, Bukla 178

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...