Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Razpad Jugoslavije

Agonija ZKJ in zadnji dnevi socialistične države
Andrija Čolak
Razpad Jugoslavije
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6627-58-0
Naslov izvirnika Agonija SKJ
Prevod Andrej Poznič
Urejanje Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
590 g
526 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Za državo, v kateri je bila vsa oblast osredotočena v rokah ene same partije in še to v njenem najožjem vodstvu, je vsekakor usodno predvsem tisto, kar se je dogajalo prav v tem ozkem krogu ljudi. Razpad države začel z razpadanjem nekoč mogočne in nedotakljive Zveze komunistov Jugoslavije. Seme razora je vzklilo že veliko prej, zadnja tri leta agonije ZKJ so bila zgolj sklepno dejanje drame, ki je trajala veliko dlje.
Za državo, v kateri je bila vsa oblast osredotočena v rokah ene same partije in še to v njenem najožjem vodstvu, je vsekakor usodno predvsem tisto, kar se je dogajalo prav v tem ozkem krogu ljudi. Razpad države začel z razpadanjem nekoč mogočne in nedotakljive Zveze komunistov Jugoslavije. Seme razora je vzklilo že veliko prej, zadnja tri leta agonije ZKJ so bila zgolj sklepno dejanje drame, ki je trajala veliko dlje. Knjiga Andrije Čolaka je kronika izpod peresa očividca in priče (avtor je bil v obdobju od oktobra 1985 do maja 1990 svetovalec predsedstva CK ZKJ za medije). Nastajala je tako rekoč iz dneva v dan, tako, kot so tekli dogodki, ter v najboljši želji, da ne bi bila obremenjena z avtorjevimi osebnimi pogledi. Avtor nas vodi skozi dramatična, tako rekoč vsakodnevna zasedanja partijskega predsedstva od kulminacije krize na Kosovu s stavko rudarjev v jami Stari trg, preko Miloševićevega potujočega \'dogajanja naroda\', do \'Cankarjevega doma\', slovenskih ustavnih amandmajev in odhoda Slovencev z zadnjega kongresa jugoslovanske partije – kar je bil tudi začetek konca političnih poskusov reševanja jugoslovanske krize.

Recenzija Bukla

Bliža se četrt stoletja od osamosvojitve Slovenije, kar bo gotovo spet spodbudilo razpravo o tem, kako smo do nje dejansko prišli. Prvovrsten zgodovinski in insajderski dokument na to temo je pričujoča knjiga, ki je izvirno izšla jeseni 1990, torej samo nekaj mesecev zatem, ko je slovenska delegacija odkorakala s 14. kongresa Zveze komunistov Jugoslavije in s tem morda zabila zadnji žebelj v krsto dokončnega razpada jugoslovanske partije ter sprožila nadaljnje postopke, ki so vodili do konca te države. Čolak (sicer tudi avtor Peklenske rezidence Brozovih, ki je pri nas izšla leta 2014), ki je bil ob koncu osemdesetih let svetovalec Centralnega komiteja ZKJ in bil v zadnjih dveh letih pred znamenitim odhodom slovenskih komunistov prisoten na vseh sejah predsedstva ter zasedanjih centralnega komiteja, nas v svoji knjigi, bogati s spremnimi besedami in dolgim uvodnim nagovorom, podrobno pelje čez dneve, tedne in mesece v obdobju 1988 do 1990 ter nam skuša čim bolj plastično prikazati, kako je ena politična poteza vodila k drugi vse do končnega razdora. Detajlna kronika razpada neke države.

Samo Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...