Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Italijanski vojni zločinci

Obtožbe, procesi in nekaznovanje po drugi svetovni vojni
Davide Conti
Italijanski vojni zločinci
23,00 € 23,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6768-78-8
Naslov izvirnika Criminali di guerra italiani
Podnaslov izvirnika Accuse, processi e impunita nel secondo dopoguerra
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Nevenka Troha

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
520 g
264 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Obsežna zgodovinsko-pravna študija mladega italijanskega zgodovinarja, ki je na podlagi večletnega proučevanja italijanskih in tujih arhivov podrobno dokumentiral celoten potek odnosa zahodnih zaveznikov do vprašanja (ne)kaznovanja italijanskih vojnih zločincev. Ob 70. obletnici zmage nad fašizmom nadvse aktualna knjiga, saj razčlenjuje pogosto prezrto tematiko druge svetovne vojne in političnega dogajanja po njej, zajema tudi v mednarodnem okviru večinoma še neobjavljeno arhivsko gradivo, sklene pa jo priloga – intervju z rimskim tožilcem Antoninom Intelisanom.

Skupaj z Mandelovo študijo Pomen druge svetovne vojne razčlenjuje ključna zgodovinska ter politično-ekonomska ozadja ustroja današnjega sveta in revizionizma v zgodovinopisju.

Recenzija Bukla

Za razliko od Nemčije, ki je na procesih v Nürnbergu in drugod vsaj približno izvedla proces denacifikacije, so Italijani s svojimi vojnimi zločinci ravnali precej bolj prizanesljivo, saj so nekateri od njih še pred izrekom sodb zbežali v tujino, spet drugi pa so bili oproščeni ali pa celo pomiloščeni. S tem ravnanjem so proizvedli nekakšen samooprostilni mit, ki naj bi temeljil na Italijanih kot dobrih ljudeh. Na osnovi večidel še neobjavljenega gradiva je italijanski zgodovinar Davide Conti (1977), spisal pričujočo monografijo (izvirno je izšla 2014), v kateri skuša raziskati in pokazati, kako je lahko prišlo do tega, da na stotine pripadnikov italijanske vojske in črnih srajc ni bilo kaznovanih, pri čemer obravnavano tematiko razdeljuje v posamezne »nacionalne« sklope (denimo vprašanja italijanskih vojnih zločincev v Grčiji, pa v Albaniji, v Sovjetski zvezi pri zahodnikih zaveznikih ter v Jugoslaviji), pri čemer vseskozi kaže pogajalske in diplomatske manevre italijanske politike in sodstva, s katerimi so večinoma dosegli njihovo nekaznovanje. Osupljivo delo.

Samo Rugelj, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...