Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Izza parlamenta

Zakulisje jugoslovanske skupščine 1919 - 1941
Jure Gašparič
Izza parlamenta
13,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-900-4
Urejanje Marko Vidic

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16,5 cm
540 g
222 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Parlament – ali teater? So tudi poslanci krvavi pod kožo? Mogoče še bolj kot »navadni smrtniki«?
Namen te knjige ni vseobsežna predstavitev poslancev in njihovih strank, ampak ilustracija ravnanj in načina dela v jugoslovanskem parlamentu, pri čemer je posebej poudarjeno tisto, kar je politike razdvajalo. Ni toliko važno, kdo je nekaj storil in kaj je storil, važno je, kako je bilo storjeno, v kakšnem okolju, na kakšnem ozadju …
Knjiga pelje bralca skozi različne plasti jugoslovanskega parlamenta. Najprej skozi stavbo, nato skozi ustavni in politični okvir, vse do razpravne dvorane, kjer so se poslanci pogosto zmerjali, povzročali škandale in delali kravale. Nekoč so v dvorano celo zvlekli golega pretepenega človeka. V razpravni dvorani so dvakrat odjeknili streli, še večkrat so krogle frčale zunaj nje. Političnega nasilja je bilo veliko. Po krvavem delu se knjiga loti enega osrednjih problemov države – korupcije in kupovanja glasov, nato pa predstavi delo in vsakdan tistih, ki so stali v ozadju celotnega parlamentarnega pogona – uradnikov, stenografov, čistilk, skupščinskih policistov … Pomemben del knjige je posvečen poslancem; od tega, kdo so bili poslanci, od kod so prihajali, koliko so zaslužili in čemu so imeli imuniteto, do njihove »družabne kronike«, sproščanja ob cigareti in kozarčku. Na koncu popelje besedilo bralca v podzemlje, v načrtovano parlamentarno zaklonišče, v čas, ko je v Evropi že divjala vojna.

Recenzija Bukla

Naslov se zdi kot izpeljanka Tavčarjevega slavnega romana Izza kongresa (1908), ki obravnava ozadje srečanja alianse leta 1821 v Ljubljani. Zgodovinopisno delo Izza parlamenta se, s podobno časovno distanco, razpiše o dogodkih, ki so se odvijali malo manj kot sto let pred pisanjem knjige. Jure Gašparič pojasni pestro politično dogajanje v jugoslovanski skupščini v času med svetovnima vojnama. Spremembe so bile velike, tudi v smislu poslopij, kjer je parlament zasedal: od nekdanjih kraljevih dvorov do stare konjeniške kasarne, beograjskega gledališča na Vračarju ali veličastnega Doma Narodne skupščine, ki so ga odprli leta 1936. Vsebina je podana živo, tu in tam šaljivo, pri tem pa so statusne spremembe – najprej Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev (1918), nato Kraljevina Jugoslavija (1929) – le kulisa za dinamično zgodovinsko obdobje, v katerem ni manjkalo prepirov, pretepov, razprtij, »frčanja« stolov, korupcije, ideološkega vlečenja na vse strani ter občasno tudi strelov. Toliko kot širši sliki se avtor posveti detajlom, v katerih oriše praktične vidike delovanja takšne ustanove. Kako se je vse skupaj končalo, ni treba posebej ponavljati.

Žiga Valetič, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...