Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tržič v besedi in sliki

Spomini na prvo polovico in sredino 20. stoletja
Bojan Knific
Tržič v besedi in sliki
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Tržiški muzej
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-92838-8-2
Leto izdaje izvirnika 2017
Fotografije Tržiški muzej, ... [et al.]
Urejanje Andreja Rauch

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 20,5 cm
920 g
235 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi Tržič v besedi in sliki: Spomini na prvo polovico in sredino 20. stoletja so združene kratke pripovedi starejših Tržičanov, zbrane med letoma 2014 in 2016, in dodane fotografije, ki razkrivajo skrivnosti iz nekdanjega načina življenja v Tržiču in okolici.

Pripovedi Tržičanov, ki so bili rojeni v letih med obema svetovnima vojnama, drugi viri in fotografije razkrivajo skrivnosti iz načina življenja v Tržiču in okolici v prvi polovici in sredini 20. stoletja. Zabavne, vsakdanje, posebne, iskrive, tragične in drugačne zgodbe okoli tridesetih sogovornikov pričajo o njihovem življenju v otroštvu, šolanju, družinskih odnosih, mestnem utripu, skrbi za zdravje, vojnih usodah, bivanju, praznovanjih, družabnem življenju in preživljanju prostega časa.
Knjiga ni namenjena celostni predstavitvi življenjskega utripa v Tržiču in njegovi okolici, temveč skuša predvsem z zapisanimi pripovedmi ljudi in fotografijami odstreti tančice, ki prekrivajo način življenja Tržičanov v prvi polovici in sredini 20. stoletja. Besedilo temelji na pripovedih starejših sogovornikov, ki so se spominjali življenja v svojih mladih letih. Pripovedi so razdeljene v poglavja, spremljajo pa jih kratka spremna besedila, ki pričevanja dopolnjujejo in jih umeščajo v širši kontekst.
Večina sogovornikov je bila rojenih v Tržiču – v mestu, zato se večina pričevanj nanaša na življenje v mestu. Kljub temu pa so v knjigo vključene tudi pripovedi ljudi, ki so živeli v okoliških krajih, saj so bili tudi ti povezani s Tržičem: v Tržiču so obiskovali šolo, hodili na trg ali se s Tržičani kako drugače srečevali. Knjiga govori o življenju otrok in odraslih, o obiskovanju šole, družinskih odnosih, prišlekih, skrbi za zdravje, trgovinah in gostilnah, vojnih usodah, bivalni kulturi, prevoznih sredstvih, prehranjevalnih navadah, oblačenju, praznovanjih letnega in življenjskega kroga, o družabnem življenju in še marsičem drugem, kar se je dogajalo v Tržiču pred dobrim polstoletjem.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...