99 kuharic z dušo
Iztok IlichZaložba | Založništvo tržaškega tiska |
Zbirka | Knjižna zbirka Kulinart |
Leto izdaje | 2017 |
ISBN | 978-88-7174-214-4 |
Leto izdaje izvirnika | 2017 |
Ilustracije | Arjan Pregl |
trda vezava
215 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
Založnik o knjigi
Kuharske knjige ali kuharice so tako kot vse knjige dobre in slabe. Dragocene in ničvredne. Zanimive in puščobne. Za nekaj ur ali za vse življenje.
Tukaj je zbranih in na kratko, z nekaj več recepti, predstavljenih 99 takih, ki so vsaka zase nekaj posebnega. Imajo zgodbo in še kak presežek. Imajo dušo. večino so navdihnili jedilniki prazničnih dni, blagostanja, nekatere pa tudi iznajdljivost v stiskah in pomanjkanju. ob teh se je zlasti vredno uamisliti. Nekaj je dobro znanih, ovenčanih z nagradami in s priznanji, prevladujejo pa izdaje, ki so jih pripravile šole, društva, zavodi ali na svoj račun posameznkiki, prepričani, da je lokalno ali družinsko izročilo vredno ohraniti in posredovati še drugim.
Pripovedujejo tudi o ljudeh, ki so jih napisali sami ali v veseli družbi, s seštevanjem znanja in izkušenj. Ali pa so njihovi uredniki znali zbuditi ustvarjalno zvedavost v najmlajših, da so še oni začeli raziskovati, poskušati in tradicionalnim okusom dodajati svoje zamisli.
Recenzija Bukla
Ker poznavalci kritično obravnavajo predvsem literarna dela, ne pomis limo pogosto, da tudi kuharskih priročnikov ne gre metati vseh v isti koš. Iztok Ilich, avtor, publicist, prevajalec, založnik in raziskovalec slovenske kulturne in literarne zgodovine, etnologije in domoznanstva, po 100 slovenskih kuharic – sto receptov tokrat z izborom in kratko predstavitvijo devetindevet desetih slovenskih kuharskih knjig opozarja na tiste s presežkom in jim s tem izkaže zasluženo spoštovanje. Izbor zajema kuharice, ki so kar najbolj zaznamovale slovenski kulinarični pros tor oziroma učinkovito prikazale, kako je ta zaznamoval slovensko kuhinjo, hkrati pa pripovedujejo o ljudeh, ki so jih napisali. Nekaj je dobro znanih in nagrajenih, prevladujejo pa izdaje, ki so jih s poslanstvom ohranjanja družinskega in lokalnega izročila pripravili šole, druš tva, zavodi ali posamez niki. Sedem indevetdeset tiskov in dva rokopisa spremlja sto petnajst receptov in variant jedi, ki celoto zaokrožujejo v antologijo tradicionalnih receptov slovenske kuhinje. Knjige so bile v letih 2013– 2017 predstavljene v Okusih, kulinarični prilogi Slovenskih novic, za knjižno objavo so bila besedila pregledana in prirejena. Umetnik in ljubiteljski kuharski mojster Arjan Pregl je knjigo opremil z duhovitimi izvirnimi ilustracijami.
Pia Marincelj, Bukla 132-133
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
- Zgodbe iz konzerve Zgodovine predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu 19,00 € Dodaj v košarico
- Leonardo da Vinci v 30 sekundah 50 njegovih najboljših idej, izumov in umetnin s polminutno razlago 24,99 € Dodaj v košarico
- Indeks prepovedanih knjig Štiri stoletja boja za besedo in podobo v imenu večje Božje slave 26,50 € Dodaj v košarico
- Kuharske bukve Faksimile s prevodom v sodobno slovenščino in barvno prilogo 31,00 € Dodaj v košarico