Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Brez nagobčnika

Radio Študent - že od 1969
Igor Bašin, Marko Doles, Tomaž Zaniuk
Brez nagobčnika
49,99 € 49,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,50 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kultura
Leto izdaje 2023
ISBN 9789610158851
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
1.020 g
400 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
družbene vede > novinarstvo
družbene vede > mediji in oglaševanje
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga z bogatim slikovnim gradivom dokumentira polstoletno zgodovino Radia Študent in ugotavlja, kako se je RŠ spreminjal skozi čas, v čem so njegove posebnosti, kakšen vpliv je imel in ima na kulturno, medijsko in politično krajino Slovenije.

»Radio Študent obstaja že več kot 50 let in je še vedno idejno in konceptualno radijski ali celo medijski unikum ne le v Evropi, temveč v svetu.« – Aida Kurtović

Iz kleti osmega bloka v ljubljanskem Študentskem naselju je začel 9. maja 1969 oddajati Radio Študent, takrat najbrž prvi in edini študentski radio v Evropi, v Jugoslaviji pa prav gotovo. Ustanovila ga je Skupnost študentov s pomočjo ŠOLT-a, ki je izdelal vso potrebno tehnično opremo. V »burnih šestdesetih letih« je postala humanistična inteligenca čedalje bolj glasna in aktivna v svojih zahtevah po družbenih spremembah, istočasno pa je gradila alternativne institucije. Ena od teh je bil Radio Študent (RŠ) kot osrednji alternativni medij pri posredovanju informacij in rock kulture. Več kot petdeset let pozneje je še vedno živ!

Recenzija Bukla

Radio Študent je po več kot pol stoletja radijskega oddajanja prerasel v institucijo, brez katere si današnji slovenski radijski, pa tudi nasploh medijski prostor le težko predstavljamo. Samosvoj, odziven in intenziven, kritičen in dinamičen je bil poleg svojega medijskega dosega tudi gojišče številnih generacij slovenskih novinarjev, ki so kasneje našli svoj prostor v drugih medijih (vendar svoje izkušnje na Radiu Študent niso nikoli pozabili). Zbornik o tem radiu bi moral iziti ob njegovi petdesetletnici, torej leta 2019, vendar se je ta projekt zavlekel, tako da je delo zanj trajalo skoraj pet let. Rezultat je izjemno dokumentirana ter z mnogimi dodatnimi izjavami obogatena knjiga, ki s štiristo fotografijami in dokumenti prikazuje zgodovino Radia Študent, s številnimi prispevki »ereševcev« pa ta unikatni zbornik ugotavlja, kako se je ta radio spreminjal skozi čas, v čem so bile njegove posebnosti, kakšen vpliv je imel in še ima na našo kulturno, politično in medijsko krajino. Brez nagobčnika je zgleden primer zbornika o nastanku in razvoju nekega medija, ki se ob tem spogleduje z neposredno sodobnostjo, saj lahko – med branjem – s skeniranjem QR kod prisluhnete tudi izboru RŠ »džinglov«, ki so legendarni in prepoznavni znak radia. Ne na levo, ne na desno, na Radio Študent! Srečno naprej, do stotega rojstnega dneva!

Samo Rugelj, Bukla 178

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...