Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kakor na nebu tako na zemlji

Zvezdne poti
Karel Gržan
Kakor na nebu tako na zemlji
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-274-725-1
Fotografije Franjo Atelšek, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
30,5 x 21,5 cm
1.090 g
183 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
filozofija > slovenska filozofija
naravoslovje > geografija
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > poučne knjige

Povej naprej

Založnik o knjigi

Raziskovalci po vsem svetu odkrivajo veličastno zgodovino, ki presega ozko naracijo trenutno dogovorjenih okvirjev uradnih interpretacij. Pravijo, da lahko starodavna megalitska področja razumemo zgolj, če jih sočasno pogledamo skozi fizične, energetske in duhovne ravni sveta. Vse ravni spoznavnosti moramo preplesti v interdisciplinarno raziskovanje in jih zaokrožiti v celostno zaznavanje, razumevanje in umevanje.

Ta knjiga s svojim bogastvom zemljevidov nosi v sebi drzno tezo. V naše lastno miselno in zaznavno odpiranje nam ponuja predvsem vizualno sliko prikaza lokacij ozvezdij na zemeljski ravni. Odpira nas dopuščanju možnosti slutnje starodavne »civilizacije, ki je z megalitskimi strukturami po vzoru neba zaznamovala prostor med Savinjo in Sotlo, severno od Save«. 

»Če pomislimo na vse največje najdbe. Kdo jih je odkril? Ljubitelji,« je zapisal Ivo Petkovšek. Kako res je to! Ko hodiš s Karlom Gržanom po pradavnih gradiščih in se z njim pogovarjaš o vsebini, ki nam jo ponuja v svoji tezi v tej knjigi, iz njega hkrati sijeta umirjena modrost in raziskovalna strast do odstiranj starodavnih »zvezdnih poti, ki so odtis Neba v tem svetu«. Avtor nam predstavi novo besedo astroarheozofija, ki je resnično primerna jezikovna oznaka za astro-arheološko raziskovanje z vsemi zaznavnimi sposobnostmi, ki jih človek ima, ko v modrost poveže logos in philos, razum in srce.

Kar šestdeset ozvezdij najde avtor v »mitski krajini« med Savinjo in Sotlo, severno od Save. Kako je to mogoče, se vprašujemo. Je to področje res tako posebno? Semir Osmanagić pravi, da je to odkritje svetovnega pomena. Bo pritegnilo nove raziskovalce, tako kot dolina piramid v Visokem, in vzpodbudilo druge, da z različnimi znanstvenimi metodami in tehnologijami analizirajo avtorjeve teze?

V uvodu v knjigo avtor zapiše: »To delo je predhodnica knjige, v kateri bom podrobno pojasnil, kar boste na teh straneh videli prikazano predvsem v načrtih zemeljskih lokacij zvezdnih konstelacij – posameznih ozvezdij in njihovih zvezdnih predstavnic. Na željo tistih, ki so me spremljali na poteh odkrivanj, vnaprej objavljam načrte z najnujnejšimi pojasnili, saj bom za celo(s)tno vsebinsko predstavitev potreboval še nekaj časa.« Morda nam pušča prostor, da se pripravimo prestopiti meje lastnih miselnih okvirjev in omejitev. 

Ta knjiga s svojim bogastvom zemljevidov nosi v sebi drzno tezo. V naše lastno miselno in zaznavno odpiranje nam ponuja predvsem vizualno sliko prikaza lokacij ozvezdij na zemeljski ravni. Odpira nas dopuščanju možnosti slutnje starodavne »civilizacije, ki je z megalitskimi strukturami po vzoru neba zaznamovala prostor med Savinjo in Sotlo, severno od Save«. Vsekakor vabi v raziskovanje. Raziskovanje iz različnih zornih kotov in vključujoč metode in tehnologije, ki so na voljo današnjemu človeku. 

Vesna Žvegla

Nobena združba Pradavnih in Davnih ni živela izključno ‘zdaj in tu’. Vse so bile del Enosti, Eno z vsem v Nepretrganosti Življenja. Upam, da bodo odkritja in raziskave, objavljene v knjigi, odstranile tančico iz sledi, ki so nam jih zapustili Pradavni in Davni. Ta sled bo morda tista pot, ki nam bo pomagala, da se vrnemo k izgubljeni podobi človeka, ki živi v sožitju z vsemi in vsem, kar nas obdaja tako na nebu kakor na Zemlji. - Fani Okič

To odkritje ni pomembno samo za slovenski prostor, niti zgolj za evropski; to odkritje ima svetovni pomen. - Semir Osmanagić

Živimo v času, ko se prebuja nova zavest, spoznanja in vedenja o naši resničnosti. Knjiga, ki je pred nami, ponuja sveže izhodišče za razumevanje razsežnosti življenja. Je povabilo k odkrivanju lastnih uvidov v dimenzije prostora tako na Nebu, kot tudi na Zemlji. - Violeta Bulc

iz knjige

To delo je predhodnica knjige, v kateri bom podrobno pojasnil, kar boste na teh straneh videli prikazano predvsem v načrtih zemeljskih lokacij zvezdnih konstelacij – posameznih ozvezdij in njihovih zvezdnih predstavnic. Na željo tistih, ki so me spremljali na poteh odkrivanj, vnaprej objavljam načrte z najnujnejšimi pojasnili, saj bom za  celo(s)tno vsebinsko predstavitev potreboval še nekaj časa.

 

Recenzija Bukla

Karel Gržan nam je že dobro znan po drznih tezah in pronicljivih razmislekih. V pričujoči knjigi so zbrani izsledki njegovih dolgoletnih raziskovanj ne samo zgodovine in literature, temveč tudi konkretnega prostora med Savinjo in Sotlo, severno od Save. Ta zanj predstavlja mitsko krajino, v kateri postavitve starodavnih gradišč odslikavajo zvezdne konstelacije. Kar pa ni edinstvena lastnost tega prostora – raziskovalci po vsem svetu namreč odkrivajo zemeljsko postavitev ozvezdij, najbolj značilno Orionovega pasu, ki se odseva na primer v treh piramidah v Gizi. Gržan pa na našem mitskem območju odkrije odslikave kar šestdesetih ozvezdij in to predstavi z zemljevidi, ki predstavljajo večji del knjige. Delo pred nami je namenjeno predvsem predstavitvi teze, avtor pa v njem že napoveduje naslednjo knjigo, v kateri bo ponudil obširnejše opise in utemeljitve. Vabi nas, da opustimo to, kar vemo do sedaj, in se spustimo v zemljevide mitske krajine ter razmislimo, kaj vse za človeka pomeni povezava med Nebom in Zemljo.

Sanja Podržaj, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...