Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Semenj umetnosti

Karel Teige
Semenj umetnosti Novo
22,00 € 22,00 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7003-95-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Jarmark umění
Leto izdaje izvirnika 1936
Prevod Nives Vidrih

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 14 cm
390 g
280 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost
družbene vede
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Eden od temeljnih spisov češkega avantgardnega teoretika in kritika, soustanovitelja gibanj Devětsil in Leve fronte, nadrealista in lucidnega marksističnega misleca, prinaša podrobno kritiko umetnostnega trga, ki ga avtor poimenuje semenj ali tržnica umetnosti, vzporedno s kritiko vse tiste umetnosti, ki se je podredila kapitalu in s tem izgubila svojo avtentičnost. V potrebi po vztrajanju pri revolucioniranju umetnosti in življenja, še zlasti pa ob izkušnji frakcijskih bojev in obračunov v Levi fronti in komunističnem gibanju – v času, ko se je zdel prodor fašizma in nacizma nezaustavljiv –, je Teige podal tudi kritiko realizma, kakršnega je predpisoval socialistični realizem; razumel ga je kot obrat v meščansko konservativnost in odpoved revolucionarnemu mišljenju. Obe analizi sta plod njegove neposredne, življenjske izkušnje, ne naknadnega razmisleka, zato je knjiga izjemno poučno zgodovinsko delo, ne samo filozofsko-umetnostna in politično-ekonomska študija.

Teigejevo kritično stališče je izraženo zlasti ob koncu knjige, ki je bila prvič javno najavljena v predavanju društvu revnih in naprednih študentov v Pragi leta 1933: »Sovraštvo med avantgardno umetnostjo in kapitalizmom se je v obdobju fašizma poglobilo v nepremostljiv prepad. Konzervacija kapitalizma pomeni propad moderne kulture in moderne umetnosti. Konzervacija kulturnih vrednosti in ohranitev možnosti umetniškega razvoja predpostavlja zmago nad kapitalizmom in uvedbo socializma. Hrepenenje po osvoboditvi poezije, sna, fantazije in ljubezni mora biti udeleženo pri rekonstrukciji zgodovine.«

Teige je zaradi teh okoliščin postal neoseba, tako v času povojnega komunizma kot po njegovem sesutju, saj ni bil sprejemljiv ne za sovjetsko ideologijo ne za neoliberalno, poudarja Lev Kreft, pisec obsežne spremne študije, ki je nadgradnja njegove knjige Teige na drugi strani obale.

Knjiga vsebuje še tri krajša besedila iz knjižice komentarjev k angleški izdaji The Marketplace of Art (Helsinki, Praga: Rab-Rab, Kontradikce, 2022): uvodno besedo urednikov Sezgina Boynika in Josepha Grima Feinberga ter krajša filozofska komentarja Davea Beecha in Jane Ndiaye Beránkove.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...