Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Logika živega

Zgodovina dednosti
François Jacob
Logika živega
30,00 € 30,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Krtina
Zbirka Temeljna dela
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-260-110-2
Naslov izvirnika La logique du vivant
Prevod Miha Marek
Spremna beseda Miha Marek
Urejanje Miha Marek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
460 g
360 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
naravoslovje > biologija

Povej naprej

O knjigi

Jacobova zgodovina biologije sledi razvoju znanosti o življenju od renesančnih legend do molekularne revolucije. Ponuja tako stvarne podatke o materialnih odkritjih kakor pretanjeno analizo razvoja pojmov, s katerimi operira biologija skozi stoletja. Jacobova posebnost je prav čut znanstvenika za težo pojmov, za konceptualne strukture, na katerih temelji vsa raziskovalna in miselna dejavnost znanosti. Zaradi Jacobove hkratne humanistične erudicije in udomačenosti v biološki praksi Logika živega ponuja veliko izhodišč za razmislek tako o biologiji kot znanosti kakor o njenem vplivu na človekovo samorazumevanje.
François Jacob (1920– 2013) je bil vodja oddelka za celično genetiko na Pasteurjevem inštitutu in profesor celične genetike na Collège de France. Raziskoval je predvsem genetske mehanizme bakterij in bakteriofagov, prenos genetskih informacij in regulacijo izražanja genov. Z Andréjem Lwoffom in Jacquesom Monodom je leta 1965 prejel Nobelovo nagrado za fiziologijo. Njegova poljudna dela so Logika živega (1970), Le jeu des possibles (1981), La statue intérieure (1987)in La souris, la mouche et l\\'homme (1997).

Recenzija Bukla

Znanstveno filozofska klasika francoskega biologa Françoisa Jacoba (1930– 2013), ki je leta 1965 z nekaj znanstvenimi kolegi dobil tudi Nobelovo nagrado za biologijo. Logika živega je njegovo najbolj znano delo iz leta 1970, v njem pa Jakob po eni strani pripoveduje zgodovino razvoja znanosti o življenju od renesančnih legend pa vse do vzpona molekularne biologije, genetike in dednosti. Pri tem življenje in njegove zakonitosti ves čas obravnava tudi z abstraktne perspektive. Bolj kot vodnik po sodobnem razvoju genetike, vede, ki je v zadnjega pol stoletja doživela nesluten vzpon, je Logika živega knjiga o tem, kako (znanstveno, obenem pa tudi filozofsko) misliti nastanek življenja in njegovo reproduciranje v njegovi najbolj čisti formi. Jakob se ob tem podrobno posveča tudi vprašanju, ki ostaja nerazrešeno vse do današnjih dni, to je, kako je prišlo do prehoda med organskim in živim, in trdi, da je veliko vprašanje, če bomo znali kdaj oceniti verjetnost, da se je na Zemlji pojavilo življenje, saj je šlo po njegovem mnenju za enkraten dogodek, ki dokazuje univerzalnost genetskega koda. Prevod monografije Logika živega tako predstavlja pomemben prispevek k pregledu zgodovine razvoja svetovne znanstvene misli v slovenskem jeziku.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...