Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Slovenski pozdrav s Koroške

Stare razglednice pripovedujejo
Milan Škrabec
Slovenski pozdrav s Koroške

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-04-0018-9
Leto izdaje izvirnika 2014
Spremna beseda Janez Stergar

Tehnične lastnosti
trda vezava
28 x 23 cm
326 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Stare razglednice so dragocene ilustracije preteklosti. S poštnim žigom, znamko, krajevnim imenom, podatki o naročniku in natisnjenimi ter ročno napisanimi sporocili nam pripovedujejo že skoraj pozabljene zgodbe iz naše zgodovine.

STARE KOROŠKE RAZGLEDNICE S SLOVENSKIMI NAPISI PRIČAJO O NEKDANJI MOČI KOROŠKEGA SLOVENSTVA.

Zgodovinar in strasten zbiratelj starih razglednic Milan Škrabec je izbral več kot tristo koroških razglednic, natisnjenih od konca 19. stoletja do druge svetovne vojne. V tej knjigi so večinoma prvič objavljene.

Knjiga prinaša dragocen vpogled v zgodovino, naravne in kulturne znamenitosti, predvsem pa v narod nostno življenje Slovencev na Koroškem.

Recenzija Bukla

Milan Škrabec, lastnik ene najbogatejših zbirk razglednic in sorodnega dokumentarnega gradiva pri nas, tega kulturnega zaklada nima le zase, temveč ga zna deliti – z razstavami in knjigami – tudi z vsemi, ki radi obujajo spomine ali jih preprosto zanima, kako se je živelo v »v starih časih«. Prav na razglednicah, ki so si jih ljudje pošiljali od doma ali iz sveta domov, se je ohranilo nešteto podob in trenutkov, ki bi se sicer izgubili brez sledu. V album z uvodno besedo Janeza Stergarja, izdan ob 600. obletnici zadnjega v slovenščini opravljenega ustoličenja knezov na Gosposvetskem polju, je avtor uvrstil 300 razglednic, razen nekaj izjem s slovenskimi ali dvojezičnimi napisi. Vse so bile natisnjene od konca 19. stoletja do druge svetovne vojne, prikazujejo pa kraje in dogodke na ozemlju dežele Koroške do leta 1918. O njihovem času, ustvarjalcih, naslovnikih in pošiljateljih veliko povedo še znamke, žigi in sporočila na njih ter pojasnila pod njimi – tudi o deležu Slovencev v posameznih občinah leta 1910.

Iztok Ilich, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...