Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vrata Evrope

Zgodovina Ukrajine
Serhii Plokhy
Prelistaj
Vrata Evrope -10%
26,01 € 28,90 € Prihrani 2,89 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-31-9
Naslov izvirnika The Gates of Europe
Podnaslov izvirnika A History of Ukraine
Leto izdaje izvirnika 2021
Prevod Niki Neubauer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
700 g
500 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
knjige umco
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Kupite to knjigo … Podarite jo svojim otrokom in vnukom. Priskrbite izvode za svoje prijatelje in se prepričajte, da jo preberejo.« – Ukranian Weekly

»Vrata Evrope nas popeljejo v Herodotove čase, da bi povedala zgodbo zavozlane zgodovine … dolgega boja [Ukrajine] za pridobitev nadzora nad svojo lastno zgodovino.«
– Sunday Times

Vrata Evrope, delo Serhiija Plokhyja, uglednega ukrajinskega zgodovinarja in profesorja zgodovine Ukrajine na znameniti Harvardski univerzi, znanega po svojih mnogoštevilnih strokovnih študijah, velja za referenčno in natančno zgodovino te največje in najmanj poznane evropske države vse od antike do današnjih dni. V slovenščini izhaja posodobljena izdaja te eminentne zgodovinske monografije iz leta 2021, opremljene tudi s kartografskim materialom, ki pregledno predstavi ukrajinsko preteklost vse do današnjih dni.

Knjiga nas že na začetku seznani z dejstvom, da je bil prvi zgodovinar Ukrajine sam Herodot. Boj za njeno ozemeljsko integriteto in politično neodvisnost je (bil) dolg in mukotrpen, zato je sedanja invazija Rusije na njenih tleh samo eden v nizu dolgih bojev. Avtor vztrajno zagovarja misel, da je zavoljo razumevanja položaja te države nujno potrebno poznavanje njene preteklosti.

Spričo te misli ne preseneča poglobljena in dosledna analiza zgodovinskih dejstev, ki zajemajo ključne prelomnice, pri čemer Plokhy svoje raziskovalno popotovanje začne že v 5. stoletju pr. n. š., raziskuje izvor Slovanov in se pomika k preostalim fazam v razvoju Ukrajine, ki je večkrat padla pod oblast raznolikih političnih entitet: tu najdemo denimo Vikinge, Bizantinsko cesarstvo, Mongole, Rusko carstvo, Sovjetsko zvezo, kar je nenazadnje pripeljalo do neodvisne in samostojne državne ureditve. Ravno njen geografski položaj, ki jo umešča na razpotje držav Centralne Evrope, Rusije in Srednjega vzhoda, je poskrbel, da so jo v vseh teh letih zaznamovali in soblikovali številni vzhodni kot tudi zahodni imperiji, sama pa je postala svojevrstno stičišče kultur in religij.

O AVTORJU

Serhii Plokhy (1957) je profesor ukrajinske zgodovine na Harvardski univerzi in direktor ukrajinskega raziskovalnega inštituta Harvard. Polje njegovega raziskovanja zajema intelektualno, kulturno in mednarodno zgodovino Vzhodne Evrope. Kot vodilna avtoriteta pričujočega področja objavlja v angleščini, ukrajinščini in ruščini.

O KNJIGI V DRUGIH MEDIJIH

Oddaja Kultura na TV SLO1.

Recenzija Bukla

Vrata Evrope, delo Serhiija Plokhyja, uglednega ukrajinskega zgodovinarja, profesorja zgodovine Ukrajine na znameniti Harvardski univerzi, katerega polje raziskovanja zajema intelektualno, kulturno in mednarodno zgodovino Vzhodne Evrope, velja za referenčno in natančno zgodovino te največje in najmanj poznane evropske države vse od antike do današnjih dni. V slovenščini smo dobili posodobljeno izdajo iz leta 2021 te zgodovinske raziskave, opremljene s kartografskim materialom, ki pregledno predstavi ukrajinsko preteklost. Knjiga nas že na samem začetku poduči, da je bil prvi zgodovinar Ukrajine sam Herodot, oče te starodavne vede, ki jo varuje muza Klio. Četudi nam je Ukrajina trenutno poznana po svojih zapletenih odnosih s sosedo Rusijo, je boj za njeno ozemeljsko integriteto in politično neodvisnost dolg in mukotrpen, zato je sedanji konflikt samo eden v nizu dolgih bojev. Avtor vztrajno zagovarja misel, da je zavoljo razumevanja trenutnega položaja te države nujno potrebno poznavanje njene preteklosti. Spričo te misli ne preseneča poglobljena in dosledna analiza zgodovinskih dejstev, ki zajemajo ključne prelomnice, pri čemer Plokhy svoje raziskovalno popotovanje začne že v 5. stoletju pr. n. š., raziskuje izvor Slovanov in se pomika k preostalim obdobjem v razvoju Ukrajine, ki je večkrat padla pod oblast raznolikih političnih entitet: tu najdemo denimo Vikinge, Bizantinsko cesarstvo, Mongole, Rusko carstvo, Sovjetsko zvezo, kar je nenazadnje pripeljalo do neodvisne in samostojne državne ureditve. Ravno njen geografski položaj, ki jo umešča na razpotje držav Centralne Evrope, Rusije in Srednjega vzhoda, je poskrbel, da so jo v vseh teh letih zaznamovali in sooblikovali številni vzhodni kot tudi zahodni imperiji, sama pa je postala svojevrstno stičišče kultur in religij. Medtem ko knjigo odpirajo zemljevidi razvoja ozemlja, se pričujoča izdaja zaključuje z zgodovinsko časovnico in kronološko predstavitvijo osebnosti, ki so kovale ukrajinsko iskanje lastne identitete, to so denimo: Jaroslav Modri, čigar hči Ana je postala kraljica Francije, Nikita Hruščev in Leonid Brežnjev, ki sta Ukrajino dojemala za svojo domovino, kot tudi majdanski demonstranti iz let 2013 in 2014. Kot pojasni avtor, je trenutna tragična kriza predvsem prikaz ponavljanja zgodovine, Vrata Evrope pa nudijo izčrpen in temeljit uvid v izvore enega najnevarnejših mednarodnih konfliktov po obdobju hladne vojne.

Tanja Božić, Bukla 167

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...