Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodovina morale

1. Ljubezen in zakonska zveza na Slovenskem med srednjim vekom in meščansko dobo
Dušan Kos
Zgodovina morale
49,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Thesaurus memoriae
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-254-840-7
Urejanje Katarina Keber

Tehnične lastnosti
trda vezava
27,5 x 20 cm
1.380 g
488 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
ljubezen in spolnost

O knjigi

Monografija predstavlja raziskavo zgodovinskega razvoja zakonske zveze oziroma odnosov med moškim in žensko – od strasti, ljubezni, prijateljstva in osnovanja življenjske skupnosti, do težav, ki so preprečile združitev ali ovirale zakonske zveze po cerkvenih teorijah, laiških predstavah in običajih. Gre za prvo od dveh knjig o zgodovini ljubezenske morale na Slovenskem med začetkom srednjega veka in koncem 18. stoletja na Slovenskem, tik pred spremembo fevdalne družbe v industrijsko oziroma meščansko družbo. Raziskava osvetljuje življenje skozi dejanja in misli konkretnih ljudi in je zasnovana na arhivskem gradivu, na zasebnih in uradnih zapisih cerkvenih in posvetnih inštitucij, ki so uravnavale tok zakonskih zvez, družin in morale. Iztočnica in vodilna zgodba je razvezovanja zakoncev Marije Kajetane in Jošta Antona grofa Ursini– Blagay iz let 1769– 1772. Osnovni vzrok njunega razveznega zahtevka je bila moževa spolna »impotenca«. Prek tega primera in z podrobno analizo drugih primerov, ki so zadevali za ljubezen in zakonsko zvezo usodne spolne disfunkcije, avtor analizira splošne ljubezenske mentalitete in zaznave zakonske zveze.
Upošteva tudi teološke, filozofske in umetnostne vire. Monografija s konkretnimi primeri iz slovenskega okolja in empirijo ter statistiko pojasnjuje tudi nekatere mite. Na primer napačne predstave o revnem in nesvobodnem kmetu, o patriarhalnosti slovenske družbe, o zatiranih ženskah, predstave o zatiranju spolnosti s strani Cerkve ter mit o vplivu razsvetljenstva na spremembe ljudske morale. Tudi na Slovenskem so bila razmerja med spoloma bolj vzajemna in mehka kot bi sodili le po uradnih zapisih. Analize ekonomskih in pravnih kazalcev ženske moči v družinskih in zakonskih razmerjih skozi sodne spore pa kažejo tudi precejšnjo žensko socialno moč tudi v zgodovinskih obdobjih, ki jih ima velik del javnosti še vedno za nazadnjaške.

Recenzija Bukla

Zgodovinar Dušan Kos v knjigi Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU že v podnaslovu pobliže opredeli predmet svojega raziskovanja: Ljubezen in zakonska zveza na Slovenskem med srednjim vekom in meščansko dobo; oznaka 1. napoveduje nadaljevanje. Delo sestavljajo trije večji razdelki: Trdota je vrednota (s poglavji o impotenci in posledicah drugih spolnih disfunkcij); Ljubezen, zakonska sreča in ovire do sreče (različni vidiki krščanske ljubezni, poročnih okvirjev in ekonomije, porok med sorodniki itn.); in Ljubezen, čast in morala (s temami Rojstvo moderne ljubezenske morale na Slovenskem, Seks, droge in izpetje neke zakonske zveze, Med posmehom in tabujem). Obe knjigi skupaj bosta tvorili zgodovino morale – ljubezenske in v širšem smislu – vseh družbenih slojev na naših tleh od začetka srednjega veka do konca 18. stoletja.

Iztok Ilich, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...