Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Fabula 2019 - V Ljubljano prihaja Fiston Mwanza Mujila

Fabula 2019 - V Ljubljano prihaja Fiston Mwanza Mujila

Vodnikova domačija Ljubljana - sobota, 2. marec 2019 ob 20. uri.

Ob izidu enega bolj prelomnih romanov zadnjih let, Tramvaj 83, bomo v Ljubljani gostili Fistona Mwanzo Mujilo, ki živi na dveh celinah in v več jezikih: prihaja iz Demokratične republike Kongo in živi v Avstriji, kjer na graški univerzi poučuje književnost. Piše in nastopa v francoščini. Tramvaj 83 je eksperimentalni roman, zgrajen iz ponavljanj in variacij, ki se poigrava z literarnimi, zgodovinskimi in kulturnimi aluzijami ter klišeji o Afriki. Vse poti vodijo v Tramvaj 83, tamkajšnja množica pa postane kolektiven protagonist, ki bolj ali manj razglašeno komentira dogajanje, vse od dejanj Generala oporečnika pa do prizadevanj pisatelja Luciena, da bi napisal literarno delo, v katerem bi zajel nekaj bistvenega o afriški zgodovini in sodobnosti. Vse to na ozadju hrušča vlakov, ki ropotaje po stari kolonialni železnici tovorijo robo za dobičkarje z vseh vetrov zemeljske oble. Kako naj literatura sploh premišljuje družbeno stvarnost, v kateri se zdi literatura odveč?

Tramvaj 83 je zbudil veliko pozornost in prejel vrsto literarnih nagrad – v Kamerunu (Velika nagrada literarnih združenj 2015), Nigeriji (nagrada Etisalat 2015), Franciji (nagrada za frankofonski literarni prvenec 2016), Nemčiji (mednarodna literarna nagrada berlinske Hiše kultur sveta 2017) in Avstriji (Roseggerjeva nagrada 2018). Leta 2016 je bil nominiran tudi za nagrado man booker.

Povezovala bo Aleksandra Gačič, interpretiral Benjamin Krnetić. Nastopu bo sledil koncert zasedbe Smrt boga in otrok. Pogovor bo potekal v angleščini.

Lepo vabljeni!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...