Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pogovor z gosti ob knjigi Obnašaj se! na Vodnikovi domačiji

Pogovor z gosti ob knjigi Obnašaj se! na Vodnikovi domačiji

Vodnikova domačija vabi na spletni dogodek Kako se obnašaš? v torek, 23. novembra ob 19ih. 

Avtor knjige Obnašaj se! Biologija človeka v najboljši in najslabši izvedbi  je ameriški nevroendokrinolog Robert Sapolsky. 

Dogodek se je zgodil. Nekdo je pritisnil na sprožilec pištole, stekel v gorečo stavbo ali se zgolj nežno dotaknil roke ljubljene osebe. Kaj vse je botrovalo dejanju? Kateri živčni procesi so se odvili v možganih v sekundah in minutah pred dejanjem? Kateri hormoni so prej ure in dneve vplivali na možgansko delovanje in posredno na obnašanje osebe? Kakšna reorganizacija živčnih povezav je potekala v njej še dneve in mesece pred tem? Ali je na dejanje vplival razvoj osebe od spočetja do odraslosti? Ali je imela na njeno odločitev vpliv kultura, v kateri je odraščala in ki se je razvijala stoletja ali celo tisočletja? In nenazadnje, kakšna je morala biti več milijonov let dolga evolucija človeške vrste, da je omogočila razvoj kompleksnih možganskih povezav, potrebnih za pojav specifično človeškega obnašanja?

Ameriški nevroendokrinolog Robert Sapolsky v svoji obsežni knjigi Obnašaj se! Biologija človeka v najboljši in najslabši izvedbi poskuša predstaviti znanstvene pristope, predvsem s področij nevrologije, vedenjske biologije, antropologije in širše nevroznanosti, k raziskovanju obnašanja ljudi v naših najboljših in najslabših trenutkih. Sapolsky se temi približa tako, da zavrti čas nazaj, od sekunde do več milijonov let v preteklost naše vrste, ter s predstavitvijo številnih znanstvenih odkritij kaže, kako moderna biologija poskuša razumeti nasprotujočo si naravo človeškega obnašanja; kako smo ljudje hkrati zmožni nesebičnega altruizma in hladnokrvnega ubijanja?

V pogovoru z gostoma doktorico Simono Kralj-Fišer, raziskovalko z Biološkega inštituta Jovana Hadžija, ZRC SAZU, ter Tinetom Kolenikom, mladim raziskovalcem z Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan, predstavili nekatera področja raziskovanja obnašanja pri ljudeh in živalih, opisanih v knjigi Obnašaj se!, pa tudi, kako raziskovalke in raziskovalci pristopajo k tej obširni znanstveni temi.

Dogodek je izključno spletne narave, v živo ga bodo prenašali prek FB strani domačije.

1. in 2. del knjige Obnašaj se!  smo izdali pri naši založbi lansko leto. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se na domačiji ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljajo v naravoslovnoznanstvene vsebine in odkrivajo, kaj vse se skriva okrog nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj. Serijo pripravljajo v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radia Študent.

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...