Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Brutalci

To ni ta roman o nas
Andraž Teršek
Prelistaj
Brutalci -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6954-08-2
Leto izdaje izvirnika 2014
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
600 g
431 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
knjige umco
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Brutalec in brutalec – lca; posameznik, ki je drugačen, zaradi drugačnosti pa lahko izstopa, tudi ekscentrično, a v pozitivnem pomenu besede. Človek, za katerim se zaradi drugačnosti kadi in se vanj kot ose zaletavajo psihopati, sociopati, pokvekarji, ubožci, nesramneži, privoščljivci, lažnivci, nesposobneži, brezdušneži, prevaranti, goli formalisti, slonokoščeni stolpiščarji, javni nastopači, strokovni estradniki, lunaparkovci, sejmiščni pridigarji itd. Človek, ki skozi življenje stopa umno. Človek, ki javno razgalja in uporablja kritični um. Uspešen človek, ki je uspeh dosegel z dostojnim delom, znanjem, veščinami, vselej utemeljeno z umom, intelektom, moralno prepričljivo, etično dosledno ali strokovno suvereno, zatorej pošteno. Človek, ki živi pošteno in je prepoznavno občutljiv za pravičnost. Oseba, ki ima že v genih zapisan odpor do pokvarjenosti, krivice, primitivizma, popreproščenja, slabega okusa, slaboumja, javnega cirkusantstva in lunaparkanja, samopromocijskega estradništva in plebejskega krošnjarstva. Antipod Butalcev. Pripadnik manjšine prebivalcev Novih Brutal, nekdanje konferenčne sobe v metropolskem hotelu, kraja bivanja zadnje skupine preživelih potomcev človeške civilizacije tik pred koncem sveta. Človek, ki nekaj pomembnega naredi ali ne naredi na poseben in dober, po kakovosti tudi prepoznaven način. Človek, ki je lahko legitimen vzor. Športnik, intelektualec, učitelj, državljan, starš, prijatelj, umetnik, delavec, partner, ki je osebnost s prepričljivo integriteto, častjo in dostojanstvom. Če je ona, je brutalka.

***

Brutn! Ko gledate Slovenijo, imate občutek, da gledate trumanovski resničnostni šov, pri katerem so nastopajočim rekli, naj počnejo čim bolj nore, divje, odbite, opolzke, bebave in odvratne reči, ampak res nore, divje, odbite, opolzke, bebave in odvratne, tako nore in bebave, da bodo tisti, ki to gledajo, ob vsaki novi norosti in bebavosti pomislili, da je bilo s tem doseženo dno, a potem na svoje veliko presenečenje – in veselje, če smo že ravno pri tem – ugotovili, da dna dejansko sploh ni in da to, kar so videli in slišali, ni še nič, medtem ko bi nastopajoči navdušeno tulili: Tega ni nikjer drugod! To je samo pri nas! Brutn! In Andraž Teršek briljantno ujame ta brutalni antropološki trenutek slovenske unikatnosti in presežnosti. Brutalci so potopis, esej, reportaža, politična grozljivka, teater krutosti, posebno poročilo, traktat, recenzija, satirikon in kakopak roman à clef: če ga bodo kupili vsi tisti, ki v njem nastopajo, potem bo to prva knjiga, ki jo bo imel vsak Slovenec. In spet bi lahko vzkliknili: Tega ni nikjer na svetu! Brutn!

Marcel Štefančič, jr.

***

ANDRAŽ TERŠEK je doktor pravnih znanosti. Kot pravni teoretik in filozof, predvsem pa sodobni ustavnik, je predstavnik pravniške avantgarde. Zaposlen je kot univerzitetni učitelj na Univerzi na Primorskem v Kopru. Predava teme iz prava, etike, politologije, psihologije, edukacije in aktivnega kritičnega državljanstva. Je avtor številnih znanstvenih in strokovnih del. Javno si prizadeva za zaščito dostojanstva in pravic ljudi, ki jim kakovost življenja neupravičeno slabšajo odločitve upravnih organov in sodišč. Aktivno ukvarjanje z rekreativnim športom je zanj nepogrešljivo, največ športne pozornosti pa namenja teku, hoji v vzpetine, tenisu in kolesarjenju. Ne preneha kupovati knjig, ki jih vselej podčrtuje, a prav vseh ne prebere v celoti. Knjiga Brutalci je njegov literarni prvenec.

Recenzija Bukla

Andraž Teršek, brez dvoma najbolj glasen, jasen, artikuliran in družbeno angažiran (sorazmerno) mladi slovenski intelektualec, sicer ustavni pravnik in profesor, je skozi vso svojo dosedanjo »javno« kariero dajal slutiti, da za strokovnim jezikom skriva tudi močan literarni potencial.
V Brutalcih, knjigi, ki govori »izključno in samo o nas«, se je Teršek, prvovrstni obsesivec – brutalec – na številnih ravneh, zavestno lotil rušenja vseh knjižnih pravil.
In uspel.
Brutalci so družbeno-politično-ekonomska psihoanaliza Slovenije in slovenstva. Teršek je neizprosen tako do sebe kot do okolice. Njegovo pisanje, ki se na prvo žogo morda zdi hektično, je v resnici boleče strukturirano čutenje nepovratnosti, v kateri se je znašla naša država. Nepovratnosti, ki jo avtor ves čas spremlja iz neposredne bližine in ji (do)pusti, da mu pride do živega, saj je po njegovih besedah, tako kot maksimalna intimna izpoved, to del njegove družbene vloge. Naloge.
Brutalci so hibrid številnih, na videz nepovezljivih in nekompatibilnih žanrov. Hibrid, ki deluje. Strokovni eseji se uspešno zlivajo s skoraj liričnimi zasebnostmi. Politična satira se druži z znanstveno fantastiko, ki diši po Douglasu Adamsu. Družbeno angažirana besedila, gnana s stotinami in stotinami kolesarskih kilometrov in teniških udarcev, so sestavni del romana, ki se na vsak način skuša brez varovanja prebiti prek spolzkega cankarjanskega vaginalnega previsa. Na trenutke se zdi, da je vse skupaj le velika gledališka igra, a to so tudi edini trenutki, ko avtor bralcu sprosti dihalne poti in mu ponudi kanček upanja, te metafizične kategorije.
Andraž Teršek je s svojim literarnim prvencem opravil temeljno nalogo javnega intelektualca. Opozoril je na ključne probleme in ob odprtih vprašanjih ponudil celo nekaj sila konkretnih odgovorov, ki bodo verjetno izzveneli v prazno, glava pa bo od udarcev v zid neomejene omejenosti le še bolj otekala.
Dokler je ne bo razneslo.

Boštjan Videmšek, Bukla 104

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...