Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

K rešitvi usmerjena psihoterapija

Kako pomagati zasvojenim z alkoholom
Insoo Kim Berg, Scott D. Miller
Prelistaj
K rešitvi usmerjena psihoterapija -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba SFU Ljubljana, UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7050-78-3
Naslov izvirnika Working with the Problem Drinker
Podnaslov izvirnika A Solution-Focused Approach
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Jasna Solarović
Urejanje Samo Rugelj
Spremna študija Miran Možina, Adrijana Biba Rebolj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
600 g
439 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija
knjige umco
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Z izčrpno spremno študijo Mirana Možine in Adrijane Bibe Rebolj
o razvoju k rešitvi usmerjene psihoterapije

Knjiga je izšla v sozaložništvu založbe UMco in Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani.

Insoo Kim Berg in Scott D. Miller v svoji knjigi o k rešitvi usmerjeni psihoterapiji, ki se je v zadnji četrtini dvajsetega stoletja razvila v ZDA in se do danes razširila po celem svetu, na človeško topel in navdihujoč način opišeta terapevtski pristop, ki je uporaben za obravnavo široke palete psihosocialnih problemov in duševnih motenj, ne le zasvojenosti. Zaradi široke uporabnosti knjiga ne bo dobrodošla le psihoterapevtom, psihologom, svetovalcem in coachem, temveč tudi vsem, ki poskušajo pomagati s pogovorom. Terapevtske tehnike, ki so predstavljene z obilico kliničnih primerov, so uporabne v različnih kontekstih psihosocialne pomoči.

Čeprav izgleda k rešitvi usmerjeni način dela preprost, se ga ni enostavno naučiti, ker postavlja pod vprašaj medicinski model zdravljenja zasvojenosti. Neločljivo je povezan z razvojem postmodernizma in narativnih pristopov, za katere je značilen premik od individualne k relacijski, interakcijski in kontekstualni perspektivi ter od patologije k salutologiji, uveljavljanje aktivnejše vloge terapevta, premik težišča obravnave s klientove preteklosti na sedanjost in prihodnost, opuščanje velikih teorij, kot je bila psihoanaliza, na račun večjega upoštevanja razlag vsakega posameznega klienta, predvsem pa prizadevanje za klientovo opolnomočenje v vlogi soustvarjalca terapevtskega procesa in ključnega akterja terapevtske spremembe.

Namesto stare predstave, da je terapevt podoben junaku na belem konju, ki rešuje svoje kliente, se kot glavni heroj v doseganju terapevtskih sprememb pokaže klient. Zato je knjiga lahko spodbudno branje tudi za (potencialne) kliente oz. uporabnike terapevtskih storitev.

– mag. Miran Možina, dr. med., psihiater in psihoterapevt

IZ VSEBINE

»Danes pa je vendarle jasno, da je kratkotrajna obravnava postala pravilo psihoterapevtske prakse. Raziskave namreč kažejo, da je povprečno število srečanj s klienti med pet in šest, kar je osupljivo malo v primerjavi z nekdanjim mnenjem o tem, koliko srečanj je potrebno, da bi bila terapija učinkovita. Še več, raziskave učinkov zdravljenja vztrajno dokazujejo, da je kratkotrajna obravnava enako učinkovita kot tradicionalna, dolgotrajna terapija – navkljub številnim napovedim o nasprotnem. Izsledki dvanajstletne raziskave, ki jo je objavila Menningerjeva klinika, psihoanalitično usmerjena ustanova za zdravljenje in usposabljanje, so celo razkrili, da je klientom, ki so bili deležni kratkotrajnega, podpornega zdravljenja, to koristilo v enaki meri kot drugim klientom obsežno, dolgotrajno, psihoanalitično usmerjeno.« – iz knjige

O AVTORJIH

Insoo Kim Berg (1934–2007), ameriška psihoterapevtska korejskih korenin, je bila ena od prvih, ki je prakticirala k rešitvi usmerjeno kratkotrajno psihoterapijo. Rodila se je v Seulu,  se šolala v Ameriki, potem pa konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja skupaj s Steveom de Shazerjem razvila kratkotrajno psihoterapijo. Je avtorica več klasičnih knjig o psihoterapiji.

Scott D. Miller (1958) je ameriški psiholog in ustanovitelj Mednarodnega centra za klinično odličnost, sestavljenega iz skupine terapevtov, raziskovalcev in pedagogov, ki promovirajo odličnost zdravstvenih storitev na področju duševnega zdravja. Na to temo prireja številne tečaje v Ameriki in drugod, je avtor številnih knjig, njegovo delo pa je bilo predstavljeno tudi na prestižni konferenci o evoluciji psihoterapije. 

Recenzija Bukla

Psihoanaliza in psihoterapija se, če ti vedi predstavimo povsem shematično in (preveč) preprosto, v osnovi razvejita v dve smeri: prva deluje tako, da klienta obravnava kot bitje z nerazrešenimi konflikti iz preteklosti, ki jih je za njegov napredek nujno treba raziskati in se jih osvoboditi, druga pa tako, da se manj posveča preteklosti in se bolj osredotoči na prihodnost in reševanje obstoječega stanja. Iz nabora druge veje smo imeli do zdaj v prevodu že knjigo Na drugačen način, zdaj pa smo dobili še prevod enega od temeljnih del s tega področja. Insoo Kim Berg in Scott D. Miller v pričujoči knjigi na človeško topel in navdihujoč način opišeta terapevtski pristop, ki je uporaben za obravnavo široke palete psihosocialnih problemov in duševnih motenj, ne le zasvojenosti. Zaradi široke uporabnosti knjiga ne bo dobrodošla le psihoterapevtom, psihologom, svetovalcem in »coachem«, temveč tudi vsem, ki poskušajo pomagati s pogovorom. Terapevtske tehnike, ki so predstavljene z obilico kliničnih primerov, so uporabne v različnih kontekstih psihosocialne pomoči. Kot pravi psihiater in psihoterapevt Miran Možina, ki je skupaj z Adrijano Bibo Rebolj h knjigi prispeval tudi obsežno spremno besedo, ki ta terapevtski pristop postavi v širši strokovni in zgodovinski okvir, se zdi k rešitvi usmerjeni način dela preprost, vendar se ga ni enostavno naučiti, ker postavlja pod vprašaj medicinski model zdravljenja zasvojenosti (v knjigi je najbolj izpostavljena zasvojenost z alkoholom). Ta pristop je namreč neločljivo povezan z razvojem postmodernizma in narativnih pristopov, za katere je značilen premik od individualne k relacijski, interakcijski in kontekstualni perspektivi ter od patologije k salutologiji, uveljavlja pa tudi aktivnejšo vlogo terapevta, premika težišče obravnave s klientove preteklosti na sedanjost in prihodnost, opušča velike teorije, kot je psihoanaliza, na račun večjega upoštevanja razlag vsakega posameznega klienta, predvsem pa si prizadeva za klientovo opolnomočenje v vlogi soustvarjalca terapevtskega procesa in ključnega akterja terapevtske spremembe. Referenčno delo!

Samo Rugelj, Bukla 156

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...