Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Neobičajna psihoterapija Miltona H. Ericksona

Jay Haley
Prelistaj
Neobičajna psihoterapija Miltona H. Ericksona -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba SFU Ljubljana, UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-14-2
Naslov izvirnika Uncommon therapy
Podnaslov izvirnika The Psychiatric Techniques of Milton H. Erickson, M. D.
Leto izdaje izvirnika 1973
Prevod Niki Neubauer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
530 g
386 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
psihologija in psihiatrija
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Vsak človek je enkraten. Zato moramo psihoterapijo prikrojiti enkratnosti posameznikovih potreb, ne pa ga skušati stlačiti v Prokrustovo posteljo hipotetičnih teorij o človeškem vedenju.« 
– Milton H. Erickson

Milton Hyland Erickson (1901-1980), ameriški psihiater in psihoterapevt, ni bil le veliki inovator na področju terapevtske hipnoze, temveč v psihiatriji in psihoterapiji nasploh. Ključne novosti, ki jih je uvedel, so: natančno opazovanje klientovega vedenja kot izhodišča za učinkovito terapevtsko komuniciranje, utilizacijo vsega, kar so mu klienti ponudili – od vedenja, načina mišljenja in čustvova-nja do simptomov –  za razvijanje terapevtskega delovnega odnosa in uresničevanje terapevtskih ciljev, prikrojevanje terapije enkratnosti posameznikovih potreb, usmerjanje v prihodnost in vire ter izkoriščanje nezavednega kot vira, posredno komuniciranje, ustvarjanje zmede, preokvirjanje problemov v rešitve idr. K vsakemu klientu je pristopal kot enkratnemu in posebnemu posamezniku, tako da nikogar ni skušal stlačiti v Prokrustovo posteljo teorij, pa naj bodo še tako privlačne ali razširjene.

Ta knjiga primerov iz psihoterapevtske prakse Miltona Ericksona kaže, kako neverjetno raznoliko se je odzival na enkratnost vsakega posameznega klienta in na širok razpon človeških težav. Vsakemu primeru sledi kratek komentar za osvetlitev nekaterih vidikov, toda o vsakem bi se dalo napisati obsežno razpravo. Zaradi poenostavljenega prikaza zapletenih interakcij med njim in klienti je ta knjiga pravzaprav zbirka anekdot; terapevtski proces je predstavljen v obliki povzetkov, vendar se ključne značilnosti njegovega dela izkristalizirajo ob vsakem, še tako stiliziranem primeru. Svoj pri-stop opisuje izjemno jasno, včasih doda nekaj dramatičnosti, da bi glede na običajen način kliničnih predstavitev naredil svoje primere bolj berljive. Z leti je postal njegov terapevtski slog izbrušen kot diamant, preprost in precizen, neverjetno hitro je znal prepoznati osnovne značilnosti človeške situacije. Pogosto problem, s katerim se je soočil, sprva rad predstavi kot nerešljiv in potem razkrije rešitev. Na vsakega klienta, ki je bil deležen njegove polne pozornosti, ni naredil močnega vtisa le kot terapevt, temveč tudi kot človek z globoko in široko življenjsko izkušnjo.
– Jay Haley

 

»Klient je glavni akter terapije. Terapevt samo ustvarja vzdušje, atmosfero. To je vse.  Klient je tisti, ki mora opraviti vse delo.« – Milton H. Erickson

O AVTORJU

Jay Douglas Haley (1923–2007), je bil ameriški psihoterapevt in en od ustanoviteljev kratke in družinske terapije ter tudi strateškega modela psihoterapije, ob tem pa tudi eden od najbolj celovitih učiteljev, kliničnih supervizorjev ter avtorjev na tem področju. Miltona Ericksona je spoznal v začet-ku šestdesetih let prejšnjega stoletja v okviru projekta Batesona, potem pa je tega znamenitega psihoterapevta spremljal še naprej ter o njem leta 1973 objavil svojo prvo knjigo Neobičajna terapija, ki je njegov prvi prevod v slovenščino.

 

Recenzija Bukla

Končno smo dobili ne eno, ampak kar dve knjigi, ki sta posvečeni življenju  in delu Miltona Ericksona, enega najbolj inovatorskih ameriških psihiatrov in psihoterapevtov, danes že skoraj kultne osebnosti, poznane po svojih pionirskih pristopih k terapevtski hipnozi kot tudi psihoterapiji nasploh. Knjiga Neobičajna psihoterapija ameriškega psihoterapevta in enega od ustanoviteljev kratke in družinske terapije, Jaya Haleyja, je zamišljena kot razmislek o naravi človeških vprašanj, v kateri se avtor pri obravnavi primerov zateka k Ericksonovi metodologiji. Delo, formalno razdeljeno na poglavja, ki obravnavajo različna obdobja življenjskega cikla (denimo Faza dvorjenja, Spreminjanje značaja mladih oseb, Poroka in njene posledice …), se omeji na poglavitne preglavice ali zagate, ki ljudi v teh obdobjih bremenijo in obtežujejo. Odgovore in potencialne rešitve ponazori s konkretnimi primeri (in komentarji) in jih podkrepi s kratko razlago, namenjeno razjasnitvi obravnavane problematike. Po drugi strani pa je delo Mozart človeške komunikacije Ericksonova biografija, pod katero se podpisuje eminentno ime slovenske psihoterapije Miran Možina, direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja. Naslov, ki namiguje na Ericksonovo komunikacijsko virtuoznost, izvrstno dopolni Haleyjevo razmišljanje in izčrpno opiše bistvene dogodke Ericksonovega psihoterapevtskega dela (zelo natančno se loti tudi njegovega zasebnega življenja) in tako osvetli, zakaj velja za enega najpomembnejših psihoterapevtov vseh časov. Celovit in poglobljen pregled Ericksonovega dela.

Tanja Božić, Bukla 166

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...