Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Langdonov pasijon

Dan Brown v peklu konspirologije
Marcel Štefančič, jr.
Prelistaj
Langdonov pasijon -10%

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba UMco
Zbirka Knjige o knjigah
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6803-84-7
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
220 g
141 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > knjige o knjigah
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Robert Langdon je Dan Brown, njegov literarni ekvivalent. Rodil se je 22. junija – kot Brown. Rodil se je tam kot Brown (Exeter, New Hampshire). In hodil je v isto šolo kot Brown (Phillips Exeter Academy). Langdon, nekdanji vaterpolist, še vedno plavalec (z Miki Miško na roki), je zdaj profesor ikonologije in simbologije, zvezdnik Harvarda in avtor številnih knjig na temo simbologije. Debitiral je v Angelih in demonih (2000), potem pa svoj »eidetski spomin« napenjal še trikrat – v Da Vincijevi šifri (2003), Izgubljenem simbolu (2009) in sedaj še Infernu (2013). S svojimi misijami je rehabilitiral skrivne združbe – iluminate, Sionsko priorstvo in prostozidarje. Pokazal je, da skrivne združbe niso sile Zla, ampak sile Dobrega, tako rekoč zavetniki človeštva, mučeniški varuhi tajne pradavne vednosti, ki se prenaša kot štafeta in ki nas bo lepega dne odrešila.

Inferno, Brownov neomaltuzijanski triler, v katerem svet »rešujejo« z ultimativnim virusom (tako rešitev vidijo evgenične elite) in ki za revščino, lakoto in onesnaženost krivi prenaseljenost (kot da se ne bi bilo mogoče z vsem tistim bajnim bogastvom, ki je na drugi strani, rešiti tako revščine in lakote kot onesnaženosti), ni le dolgo dokazovanje, da nevidna roka trga res obstaja, ampak dolgo iskanje nevidne roke trga, ki bi res delovala – tako slepo, tako kruto, tako pravično, tako maščevalno kot Bog.
Inferno ima torej troedino neoliberalno sporočilo. Prvič, katastrofo morate ljubiti kot sami sebe. Drugič, nevidna roka trga mora okužiti vse človeštvo. In tretjič, pot v raj vodi le skozi pekel. Kar pomeni: prvič, kriza je brez alternative, drugič, vse je treba prepustiti trgu, in tretjič, reforme morajo biti tako ostre in radikalne, da vrnitev nazaj – v stari svet socialne države – ne bo več mogoča.

Marcel Štefančič, jr. (iz knjige)


MARCEL ŠTEFANČIČ, jr. (1960), filmski kritik in avtor mnogih književnih del, se je v svojem publicističnem ustvarjanju pogosto ukvarjal tudi s fenomeni literature in knjižnih uspešnic (denimo v monografiji Zakaj so knjige tako debele?) ter literature in njenih avtorjev nasploh (njegov knjižni izbor esejev na to temo Zakaj si življenje zasluži, da ga izgubimo je bil leta 2013 nominiran za prestižno Rožančevo nagrado). V Langdonovem pasijonu je vzel pod svoj analitični drobnogled dosedanji knjižni opus Dana Browna, pisca napetih žanrskih veleuspešnic, v katerih nastopa ameriški profesor simbologije Robert Langdon. Pri tem je Štefančič v duhovitih, a angažiranih esejih skušal pokazati, kako se Brownovo pisanje navezuje na aktualen družbeni trenutek, v katerem so nastajali njegovi romani, ob tem pa je sproti raziskal tudi to, od kje vse je Dan Brown črpal teme pri kreiranju svojih pripovednih svetov, ki jih pogosto poganjajo različne urbane teorije zarote.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...