Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Napisani svet

Kako so zgodbe oblikovale ljudi, zgodovino in civilizacije
Martin Puchner
Prelistaj
Napisani svet -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Knjige o knjigah
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-705-044-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The Written World
Podnaslov izvirnika The Power of Stories to Shape People, History, Civilization
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Špela Vodopivec
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
630 g
465 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > knjige o knjigah
knjige umco
družbene vede > založništvo in bibliotekarstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Od Homerja do Harryja Potterja, vključno s Tisoč in eno nočjo ter Don Kihotom,
Komunističnim manifestom in še marsičim drugim.

Iznajdba papirja, izum tiska in ustanovitev svetovnega spleta se smatrajo za ključne prelomnice v načinu, kako človeštvo pripoveduje in razširja zgodbe med seboj. Manj znani v tem procesu so grški generali, japonske dvorne gospodične, španski osvajalci in pustolovci, karibski pesniki in ameriški astronavti, ki so vsak na svoj način odigrali pomembno ­vlogo v oblikovanju ter širjenju književnosti in literature.

Knjiga Napisani svet zavzeto pripoveduje zgodbo o razvoju literature in (knjižne) pripovedi, pri kateri se poglavja iz svetovne zgodovine zadnjih štirih tisočletij usodno prepletajo s tehnologijami pisanja in reprodukcije, od gline, kamna, pergamenta in papirja do tiska in računalnika. Puchner v svojem delu nazorno pokaže, kako so imele literatura in knjige s svojim sporočilom ključno in pogosto tudi osrednjo vlogo pri razvoju najpomembnejših svetovnih religij, kako so bile pogonsko sredstvo političnih procesov na vseh koncih sveta ter so bile velikokrat tudi temelj za nastanek in obstanek mnogih narodov.

Napisani svet s svojimi analizami besedil skozi zgodovino – od epa o Gilgamešu prek zabeležk tega, kar so govorili Buda in Konfucij ter Jezus Kristus in Sokrat, potem tega, kar sta s svojimi izumi in prizadevanji naredila Gutenberg in Luther, kar je v svojem času pomenil Cervantesov Don Kihot, kakšne premike po svetu je sprožil Komunistični manifest Marxa in Engelsa in kako sta se s svojim pisanjem Sovjetski zvezi uprla Solženicin in Ahmatova – pokaže, kako so knjižna dela pomembno vplivala na razvoj človeštva. Z navdahnjenim pripovedovanjem in precizno analizo Napisani svet predstavlja izviren pogled na svetovno zgodovino.

»Vredno branja, da izveste, kako je sploh prišlo do tega, da beremo.«Margaret Atwood preko Twitterja

»V Napisanem svetu nam Puchner odkriva zgodovino ­literature in vzpon ter zaton imperijev in narodov.«Forbes

»Fascinantno ... ta knjiga je presežek pri prikazovanju globalne narave pisane besede.«The Scotsman

O AVTORJU

martin-puchner

Martin Puchner (1969) je literarni kritik in filozof, ki je bil rojen v Nürnbergu v Nemčiji. Študiral je na univerzah v Konstanci in Bologni ter na univerzi Kalifornije v Santa Barbari, potem pa doktoriral na Harvardu, kjer sedaj tudi predava. Središče njegovih literarnih raziskav je modernizem, še posebej različni tipi dramatike in manifesti, filozofsko pa se osredotoča na stičišča gledališča in filozofije. Je avtor približno desetih strokovnih del ter tudi urednik in soavtor zelo odmevne Svetovne zgodovine literature v šestih delih. Napisani svet iz leta 2017 je njegova najnovejša knjiga in prvi prevod v slovenščino, v kateri se je osredotočil na razmerje med književnostjo in potekom svetovne zgodovine.

IZ KNJIGE

»Včasih si poskušam zamišljati svet brez književnosti. Pogrešal bi knjige na letalih. Na policah v knjigarnah in knjižnicah bi bilo veliko praznega prostora. Založniška industrija ne bi obstajala takšna, kot jo poznamo. Kadar ponoči ne bi mogel spati, bi zaman tipal po prazni nočni omarici. Vse to bi bila velika škoda, vendar nič v primerjavi s tem, koliko bi bilo izgubljenega, če književnost ne bi nikdar obstajala, če bi si zgodbe pripovedovali zgolj ustno in jih nikoli ne bi zapisali. Takšnega sveta si skorajda ne moremo zamisliti. Naše pojmovanje zgodovine, vzponov in padcev imperijev in narodov bi bilo popolnoma drugačno. Večina filozofskih in političnih idej ne bi nikoli zaživela, saj književnost, ki jih je porodila, ne bi bila zapisana. Domala vsa verska prepričanja bi izginila skupaj s svetimi spisi, v katerih so bila izražena.
Književnost ni samo za knjigoljubce. Vse od svojega nastanka pred štirimi tisočletji je književnost oblikovala življenje večine ljudi na našem planetu.«
– iz knjige

o knjigi v drugih medijih

Recenzija Bukla

Knjiga, ki vas popelje med najvplivnejše (knjižne) zgodbe in besedila v zgodovini človeštva, od Homerja do Harryja Potterja, vključno s Tisoč in eno nočjo ter Don Kihotom, Komunističnim manifestom in še marsičim drugim. Iznajdba papirja, izum tiska in ustanovitev svetovnega spleta se štejejo za ključne prelomnice v načinu, kako človeštvo pripoveduje in razširja zgodbe med seboj. Manj znani v tem procesu so grški generali, japonske dvorne gospodične, španski osvajalci in pustolovci, karibski pesniki in ameriški astronavti, ki so vsak na svoj način odigrali pomembno vlogo v oblikovanju ter širjenju književnosti in literature. Knjiga Napisani svet pripoveduje zgodbo o razvoju literature in (knjižne) pripovedi, pri kateri se poglavja iz svetovne zgodovine zadnjih štirih tisočletij usodno prepletajo s tehnologijami pisanja in reprodukcije, od gline, kamna, pergamenta in papirja do tiska in računalnika. Puchner (1969), sicer literarni kritik in filozof, ki je bil rojen v Nürnbergu v Nemčiji, sedaj pa predava na Harvardu in je soavtor Svetovne zgodovine literature v šestih delih, v svoji knjigi iz leta 2017 nazorno pokaže, kako so imele literatura in knjige s svojim sporočilom ključno in pogosto tudi osrednjo vlogo pri razvoju najpomembnejših svetovnih religij, kako so bile pogonsko sredstvo političnih procesov na vseh koncih sveta in so bile velikokrat tudi temelj za nastanek in obstanek mnogih narodov. S svojimi analizami besedil skozi zgodovino – od epa o Gilgamešu prek zabeležk tega, kar so govorili Buda in Konfucij ter Jezus Kristus in Sokrat, potem tega, kar sta s svojimi izumi in prizadevanji naredila Gutenberg in Luther, kar je v svojem času pomenil Cervantesov Don Kihot, kakšne premike po svetu je sprožil Marxov in Engelsov Komunistični manifest in kako sta se s svojim pisanjem Sovjetski zvezi uprla Solženicin in Ahmatova – Puchner pokaže, kako so knjižna dela pomembno vplivala na razvoj človeštva. Z navdahnjenim pripovedovanjem in precizno analizo predstavlja Napisani svet izviren pogled na svetovno zgodovino. Na literaturo kot gibalo razvoja civilizacij.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...