Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ruski narod v bitki civilizacij

Kontrola nad prostranstvi in geopolitična realnost: (Zbrani spisi 1995–2010)
Natalija Naročnicka
Ruski narod v bitki civilizacij
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba UMco
Zbirka Angažirano in Ruska misel
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6803-27-4
Prevod Just Rugel, Marija Sotnikova Štravs
Urejanje Just Rugel, Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
400 g
191 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
knjige umco
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rusko intelektualko in družbeno angažiranko Natalijo Naročnicko v slovenščini že poznamo po knjigah Velike vojne 20. stoletja in Partitura druge svetovne vojne. V svoji najnovejši knjigi Ruski narod v bitki civilizacij obravnava različne družbenoaktualne teme iz ruske sedanjosti in polpretekle zgodovine. Osredotoča se predvsem na delitev sveta, ki odraža boj za kontrolo nad naravnimi viri in dostopi do morja, ter geopolitične odnose med Rusijo in Zahodom od razpada Sovjetske zveze do danes. Kritično razgrinja nove vidike različnih pomembnih zgodovinskih dogodkov, od kavkaških vojn in kurilskega vprašanja prek vojne med ZSSR in Nemčijo ter čečenske vojne pa vse do najnovejših terorističnih napadov. Velik pomen daje pojmu Domovina, ki je napajal nacionalno zavest v času oblikovanja velike države, danes pa se v zavesti Rusov izgublja, poudarja pa tudi pravoslavno zavest Rusov, ki vzbuja občutek pripadnosti Domovini.

»Po razpadu Sovjetske zveze je prišlo do delitve sveta in do boja za rusko geopolitično dediščino. Pričela se je rekonstrukcija Evrope, ki ima značilnosti imperialistične preteklosti Starega sveta.« »Dokler se družbena zavest v Rusiji ne osvobodi obeh verzij zahodnega zgodovinskega mišljenja, od univerzalističnih projektov na račun Rusije in ruske navzočnosti v svetu, bo Zahod še naprej zmagoslavno žel plodove našega nacionalnega nazadovanja in malodušne državotvornosti.« »Proti tujcem, ki so prišli z namenom spremeniti deželo v sužnjo, ki so prišli »požret njeno pšenico in izsesat njena morja in rude«, se namreč vsak narod v vsakem času bojuje le za Domovino, ne glede na to, kakšni so simboli na njenih praporih.« Natalija Naročnicka (odlomki iz knjige)

Recenzija Bukla

Natalija Naročnicka je ruska intelektualka in družbena angažiranka, ki jo pri nas poznamo že po knjigah Velike vojne 20. stoletja in Partitura druge svetovne vojne. V delu Ruski narod v bitki civilizacij se osredotoča na aktualne teme iz ruske polpretekle zgodovine in sedanjosti, kjer se odvija delitev sveta, ki odraža boj za kontrolo nad naravnimi viri in dostopi do morja. Kritično vrednoti zgodovinske dogodke; razgrinja nove vidike kavkaških vojn, kurilskega vprašanja, vojne med ZSSR in Nemčijo, dotakne se tudi geopolitičnih odnosov med Rusijo in Zahodom ter najnovejših terorističnih napadov, ob tem pa vseskozi poudarja pomen pojma Domovina.

Vesna Paradiž

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...